Право уряду продовжувати надбавку до ввізного мита визнали незаконним

Середа, 24 червня 2009, 12:09

Конституційний Cуд визнав неконституційним надання Верховною Радою права Кабінету Міністрів скорочувати, скасовувати й продовжувати на півроку тимчасову надбавку до діючих ставок ввізного мита на деякі товари.

Відповідне рішення КС оголосив його голова Андрій Стрижак, повідомляє агентство "Українські новини".

На думку КС, право встановлювати (скасовувати) загальнодержавні податки й збори (обов'язкові платежі), включаючи ввізне мито й розмір тимчасової надбавки до діючих ставок ввізного мита, відноситься до законодавчих повноважень парламенту.

При цьому вищевказані виключні повноваження Ради передбачають і її право визначати всі елементи правового механізму регулювання податків і зборів, у тому числі податкову ставку й строки стягнення податку.

Реклама:

Таким чином, визнані КС неконституційними положення законів, що надають Кабміну відповідні повноваження, скасовано.

У лютому президент Віктор Ющенко направив у КС конституційне подання, в якому просив перевірити конституційність підпунктів 3.5, 3.6 пункту 3 статті 3 заключних положень закону "Про митний тариф України" і абзацу 8 частини 2 статті 9 закону "Про зовнішньоекономічну діяльність".

Ці положення законів передбачають право Кабміну скорочувати, скасовувати й продовжувати на півроку тимчасові надбавки до діючих ставок ввізного мита після консультацій з Комітетом з питань обмеження платіжного балансу Всесвітньої торговельної організації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!