Аграрний фонд отримає мільярд на регулювання ринку зерна

Вівторок, 23 червня 2009, 11:46

У новому маркетинговому році, який починається 1 липня, Аграрний фонд підійде з 1 млрд. гривень, котрі будуть спрямовані на регулювання ринку та закупівлі зерна, зокрема, у форматі заставних закупівель.

Про це пише газета "Экономические известия".

За даними Мінагрополітики, на сьогоднішній день на рахунках фонду є 750 млн. гривень, і чиновники розраховують збільшити цю цифру до мільярда до 1 липня.

Частину коштів фонд акумулював за рахунок продажу запасів цукру в рамках боротьби з ціновими коливаннями, і ще близько 200 млн. гривень Мінагро розраховує отримати від аграріїв, які не розплатилися за зерно, віддане в заставу.

Реклама:

В цілому фінансові ресурси, якими володіє оператор на сезон, сягають 3 млрд. гривень.

Однак ця сума буде витрачена на всі види інтервенцій, зокрема, заставні закупівлі.

Саме на цей формат підтримки робить ставку держоператор в майбутньому маркетинговому році, і його умови позиціонуються як найбільш вигідні для товаровиробника.

Утім, зазначає видання, не завжди цей формат є вигідним для самого держоператора, оскільки ступінь неповернення коштів за зерно є традиційно високим.

Фінансові інтервенції покликані не допустити обвалу цін на зерно в період максимального його надходження на ринок.

Зі свого боку, чиновники також очікують набагато меншого, ніж у минулому році, провалу ціни на зерно.

Як зазначає начальник управління агропромислового виробництва головного управління розвитку АПК Луганської облдержадміністрації Микола Дзюбінскій, торішній обвал був викликаний не тільки рекордним затоварення ринку, але і зниженням цін на нафту, що зумовило зниження попиту на зерно як сировину для біопалива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: