Держфінпослуг хоче ввести взаємозаліки між страховиками і банками

П'ятниця, 19 червня 2009, 11:36

Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг взялася за розробку механізму взаємозаліків між страховими компаніями, банками та їх клієнтами.

Суть механізму зводиться до того, що в рахунок страхового відшкодування списується частина зобов'язань позичальника перед банком і в той же час на відповідну суму зменшується депозит страховика в цьому банку.

Про це заявив голова Держфінпослуг Віктор Суслов, пише газета "Дело".

Впровадити схему регулятор планує найближчим часом.

Реклама:

"Сподіваємося, що через місяць він запрацює", - сказав Суслов.

Видання зазначає, що такі взаємозаліки страхові компанії та банки, у яких "зависли" депозити страховиків, проводять давно.

Щоправда, взаємозаліки страховиків поки що обмежувалися лише тим банком, в якому заморожений депозит компанії, при цьому клієнти страховика повинні бути позичальниками цього банку.

Держфінпослуг планує піти далі.

"За допомогою цього механізму страхова компанія зможе закрити за рахунок замороженого депозиту в одному банку свої зобов'язання не тільки перед його позичальниками, але й перед своїми клієнтами - позичальниками інших банків. Потім ці банки проведуть між собою взаємозалік, адже багато з них мають взаємні зобов'язання ", - пояснює Суслов нову схему взаємозаліків.

Голова Держфінпослуг визнає, що такий механізм недосконалий і в "дусі дев'яностих", але, за його словами, іншого виходу у страхового ринку немає.

"Адже, незважаючи на численні звернення до Держфінпослуг у Нацбанк, депозити страховикам так і не повертають", - обурюється він.

Як відомо, за останніми даними Комісії, наразі тільки у проблемних банках у страхових компаній "зависло" 649,6 мільйона гривень і 320,1 тисячі євро. При цьому загальна сума заборгованості, як зізнаються самі страховики, як мінімум вдвічі більша.

Крім того, за даними страхових компаній, до 50 мільйонів гривень депозитів "зависло" у них в комерційних банках, де не введена тимчасова адміністрація: в Місто-банку, банках "Східно-Європейський", "Фінанси та Кредит", Мегабанку, Кредобанку, Інтербанку.

З цими банками страхові компанії намагаються домовитися самостійно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: