Румунія починає освоювати свою ділянку шельфу Зміїного

Вівторок, 16 червня 2009, 10:42

Румунські компанії починають розробку нафтогазоносних родовищ у острова Зміїний.

Зокрема, найбільша нафтогазова компанія країни Rompetrol Group заявила, що інвестує в розвідку та розробку румунської ділянки шельфу острова 500 млн. доларів, пише газета "Комерсант-Україна".

Підрозділ Rompetrol Group NV - Marine Resources Exploration International - цього року приступить до розробки 9 тис. кв. км шельфу Чорного моря на кордоні України з Румунією

Компанія має намір уже до кінця року витратити 20 млн. доларів на розробку родовищ.

Реклама:

У найближчі 10 років Marine Resources Exploration має намір інвестувати в розробку румунського шельфу Чорного моря близько 500 млн. доларів, отримавши першу промислову нафту вже в 2011 році.

Рішення про інвестування було прийнято румунської компанією після того, як у березні 2009 року Міжнародний суд ООН в Гаазі оголосив рішення у суперечці України та Румунії про розділ Чорноморського шельфу і виключних економічних зон.

Рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій.

За оцінками румунських фахівців, там знаходяться значні родовища газу (близько 70 млрд. кубометрів) і нафти (близько 12 млн. тонн).

Rompetrol Group NV-найбільша нафтогазова компанія Румунії, які видобуває нафту в 13 країнах. Її річний оборот - 5 млрд. доларів.

Rompetrol володіє НПЗ Petromidia (потужність 4,8 млн. тонн на рік) і більш ніж 450 АЗС. Контролює 25% румунського, 3,5% французької та 1,5% іспанського ринку нафтопродуктів. 75% акцій компанії належать казахській нафтогазовій компанії "Казмунайгаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: