Грузія уже винна Україні 30 мільйонів доларів за зброю?

Четвер, 11 червня 2009, 13:41

Депутат Верховної ради, член фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк заявляє, що Україна продовжує поставляти зброю до Грузії, причому борг Грузії перед Україною становить 30 млн. доларів.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

"Україна продовжує поставки зброї до Грузії. Ця акція практично благодійна, тому що Тбілісі вже заборгував Києву 30 млн. доларів", - сказав депутат.

Він зазначив, що поставки зброї здійснюються як у рамках нових контрактів, так і у рамках контрактів, які були укладені раніше.

Реклама:

Коновалюк повідомив, що серед зброї, яку Україна поставляє Грузії, - важка бронетехніка, засоби протиповітряної оборони, стрілецька зброя, сучасні системи радіолокаційної розвідки, системи залпового вогню "Град".

За його словами, поставки йдуть за рахунок переозброєння української армії.

"Практично нові зразки знімаються й продаються за безцінь у Грузію. У підсумку на військовому параді в Києві ми бачимо техніку, половина з якої не готова до бойових дій", - зазначив депутат.

Коновалюк вважає, що поставки зброї Грузії Україною негативно позначаться на військово-технічному співробітництві з Росією.

"Україна має право поставляти зброю, але не за рахунок фактичної відмови від військово-технічного співробітництва з Росією, миротворці якої стоять на кордоні з Південною Осетією", - сказав політик.

Депутат додав, що всього за 4 роки Україна продала Грузії зброї на 2,5 млрд. доларів, а до державного бюджету України надійшло всього 200 млн. доларів.

За його даними, різниця від цих угод осіла у фірмах, створених навколо державної компанії з експорту й імпорту продукції й послуг військового й спеціального призначення "Укрспецекспорт".

Коновалюк планує 22 червня виступити з цієї теми на засіданні Парламентській асамблеї Ради Європи.

Як повідомлялося, наприкінці 2008 року Коновалюк, котрий очолював слідчу комісію Ради із перевірки законності поставок Україною зброї до Грузії, заявляв, що, за висновками комісії, Україна поставляла зброю до Грузії на шкоду обороноздатності української армії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: