Банкіри пропонують розділити функції НБУ

Субота, 23 травня 2009, 13:29

Банкіри заявляють про необхідність розділити наглядову та емісійну функції Національного банку України і забрати підгрунтя для корупції.

Такі думки прозвучали під час круглого столу, організованого газетою "Дзеркало тижня" для представників недержавних банків.

"Слід терміново створити комісію і протягом найближчих двох років виробити перспективні кроки в цьому напрямі. Тобто розділити ці дві функції і забрати підгрунтя для корупції в Національному банку. Хоч би хто там був, на нього завжди чинитиметься тиск з боку різних сил, і це буде проблемою", - заявив глава наглядової ради "Платінум Банку" Юрій Блащук.

Як відзначив голова правління "Дочернего банка Сбербанка России" Ігор Юшко, у функціональності Нацбанку закладений конфлікт інтересів між завданнями нагляду, спрямованими на забезпечення стабільності банківської системи, і завданням підтримки стабільності національної грошової одиниці. 

Реклама:

"Цей конфлікт не очевидний у часи спокійні. Але він цілком очевидний в інші часи. Це було очевидно і 2004-го, попри швидкоплинність і неглибокість кризи, це дуже яскраво виявляється сьогодні", - наголосив він.

За словами Юшка, світова практика для вирішення цього конфлікту йде або шляхом створення мегарегуляторів в особі центрального банку, який об'єднує функції і грошової політики, і банківського нагляду, або створення регулятора, що об'єднує нагляд за усім фінансовим сектором (і банки, і небанківські фінансові установи, і фондовий ринок). 

"Кожна з цих моделей має свої плюси і мінуси. У 1999-му ми пішли шляхом створення нинішньої моделі, тому що матеріальна база регулятора теж мала велике значення. І в Нацбанку, звичайно, вона була найбільш просунутою. І люди більш-менш підготовлені були саме в Нацбанку. Зараз доречно повернутися до питання створення мегарегулятора за принципом нагляду", - вважає він.

Водночас, на думку голови правління ВТБ Банка (Україна) Вадима Пушкарьова, підходити до питання розділення наглядової і монетарної функцій Нацбанку потрібно дуже зважено.

"Банківська система зараз вийшла на тонку кригу, і щоб не провалитися, діяти треба обережно і не різко", - підкреслив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!