Націоналізація небезпечна для України?

Субота, 23 травня 2009, 11:36

Націоналізація є небезпечною для України, оскільки держава ніколи не була ефективним суб'єктом підприємництва.

Про це заявив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня".

Вчений нагадав, що націоналізація, зокрема, у західних країнах, є мірою тимчасовою (як тільки криза мине, націоналізовані банки й компанії знову будуть продані у приватні руки) і несправедливою. 

Він також наголосив, що сама по собі націоналізація з подальшим продажем - це перекладання проблем, пов'язаних з неефективними власниками, на платника податків.

Реклама:

"Тому все залежить від поведінки держави. Та в мене є великі сумніви, що вона поводитиметься як ефективний власник. В Україні така позиція небезпечна десятиразово. Ми - корупційне суспільство, і ми ніколи не показували, що держава може бути ефективним суб'єктом підприємництва. На мій погляд, це невиправдано великі ризики, пов'язані з ідеологією націоналізації.", - пояснив Пасхавер.

На його думку, неправильним кроком є, зокрема, спроба націоналізувати банки за умов бідної країни та корупційного суспільства. 

"Національний банк має хороші банки рефінансувати і намагатися стимулювати купівлю малоефективних банків більш ефективними", - порекомендував учений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: