Ціни на житло в передмісті Києва впали на чверть

Понеділок, 27 квітня 2009, 13:26

Квартири на вторинному ринку передмістя столиці впали в ціні на 35-50%, але навіть на дешеве житло немає попиту.

До кінця року ціна на житло в містах-супутниках може знизитися ще на 25%, пише видання "Дело".

Найбільше падіння зафіксовано на ринку нерухомості Борисполя: за найдешевшу однокімнатну квартиру просили у грудні 50-60 тис. доларів, тепер таке житло можна купити за 23-25 тис.

Аналітики пояснюють таке зниження цін негативною економічною ситуацією в місті: основні підприємства, на яких було зайнято населення, масово скорочують персонал. А кияни воліють купувати житло у столиці, так як ціни в Києві трохи вище.

Суттєво подешевшало житло на вторинному ринку Вишневого: однокімнатні квартири впали в ціні на 40-50%. Якщо у грудні за найдешевшу гостинку пропонували 70 тис. доларів, то тепер її вартість складає 40-50 тис. Причина аналогічна - основними покупцями житла у Вишневому були кияни, яким тепер невигідно купувати тут житло через незначну різницю в ціні з Києвом .

Сильно впали ціни також у сусідній Боярці - тут можна купити гостинку за 30 тис. доларів, а однокімнатна квартира обійдеться в 40 тис. доларів. У Вишгороді однокімнатні квартири пропонують за 29-34 тис. доларів, в Ірпені - за 35 тис. Ще дешевше коштують однокімнатні гостинки у Вишгороді - 23-25 тис.

Разом з тим, найнижче падіння цін на ринку нерухомості зафіксовано в Броварах. Однокімнатна квартира в побудованих, але ще не введених в експлуатацію будинках у грудні коштувала тут близько 65 тис. доларів.

Тепер таку однокімнатну квартиру можна купити за 35-40 тис. Разом з тим, однокімнатна квартира в престижному районі не на багато подешевшала порівняно з минулим роком і коштує 70-80 тис. доларів.

Деяке пожвавлення на ринку нерухомості Броварів пояснюється відносно стабільною економічною ситуацією в місті - звільнених тут менше, ніж в інших містах.

Що стосується подальшого розвитку ситуації на ринку нерухомості, експерти вважають, що ціни на житло будуть продовжувати падати, просядуть до кінця року ще на 10-25%. А якщо гривня буде знецінюватися, попит буде падати, а разом з ним й ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!