Fitch погіршує прогноз світової економіки

Середа, 1 квітня 2009, 16:19

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало новий прогноз глобальної економіки з оновленими оцінками ВВП на 2009 рік, які були суттєво переглянуті в бік зниження.

Про це йдеться у звіті "Глобальний економічний прогноз, березень 2009 рік" (Global Economic Outlook, March 2009), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На цей час спостерігається не тільки наймасштабніша, але і найглибша глобальна рецесія з часів Другої світової війни. В той же час Fitch, як і раніше, очікує, що завдяки безпрецедентним заходам податково-бюджетної та кредитно-грошової політики зростання знову матиме позитивне значення в 2010 році, хоча і буде слабким", - відзначається у звіті.

Глобальна рецесія виявляється значно глибшою, ніж очікувалося.

"Економічна активність і торгівля різко скоротилися за останні три місяці 2008 року на тлі масштабності та синхронного спаду промислового виробництва в країнах з розвинутою економікою, що не мають аналогів з часів першого нафтового шоку на початку 1970 року", - говориться в прес-релізі .

Fitch не очікує тривалого збереження темпів падіння, зафіксованих в IV кварталі 2008 року, хоча в I кварталі 2009 року поки що було мало ознак поліпшення.

"Зазначається, що домогосподарства в США зменшують використання позикових коштів і витрати найвищими темпами з часів Другої світової війни. Це викликано різким прискоренням скорочення робочих місць, зменшенням вартості активів та складною ситуацією з кредитуванням", - йдеться в повідомленні.

Експерти також відзначають, що в поєднанні з швидким скороченням корпоративних витрат і зниженням інвестицій у житлову нерухомість, у цьому році очікується скорочення ВВП США на 3,4% (найбільша рецесія, яка спостерігалася з 1938 року), а рівень безробіття, за прогнозами, сягне 10% наступного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: