Центробанки найбільших економік пожертвували незалежністю

Понеділок, 9 лютого 2009, 15:06
 

Світова фінансова криза змусила низку центральних банків найбільших економік світу, в тому числі США, Японії, Великобританії, відмовитися від своєї незалежності на користь інших інститутів.

Так вважають економісти, опитані агентством Bloomberg, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Понад чверть століття незалежні центральні банки могли дозволити собі приймати різкі, хворобливі, рішення, щоб обмежити інфляцію. Однак тепер голови ЦБ змушені узгоджувати свою політику з діями урядів.

Згодом, коли почнеться відновлення економічного зростання і прийде пора знизити кількість грошей у світовій економіці, центробанкам буде набагато складніше реалізовувати нові заходи, вважають експерти.

"Межі між центральними банками та урядами розмиваються. Інфляція - шлях найменшого опору для політиків, але вона вкрай небезпечна", - стверджує американський економіст Нуріель Рубіні.

Міністри фінансів і голови ЦБ країн "великої сімки" планують обговорити заходи стабілізації економіки на нараді в Римі 14 лютого.

Колапс кредитно-грошових ринків не дає повністю розкрити потенціал здійснюваних програм економічного стимулювання, тому відновлення економіки необхідно починати з кредитування, кажуть економісти.

Ризики дефляції в США та інших розвинених країнах зберігаються, незважаючи на зниження вартості грошей, що змушує керівників центробанків об'єднувати зусилля з міністерствами фінансів та іншими відомствами.

"Регулятори кредитно-грошового обігу та фінансові влади працюють у тісній взаємодії", - заявив міністр фінансів Канади Джим Флаерті.

На цей час ці дії - необхідність, однак у майбутньому подібний взаємозв'язок може перетворитися на проблему, відзначається в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!