МВФ: світова економіка вийде з рецесії в 2010 році

П'ятниця, 6 лютого 2009, 12:56
 

Голова Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан не виключає, що відновлення світової економіки може початися в 2010 році.

Про це заявив Стросс-Кан на прес-конференції в Берліні, пише видання "Дело".

"Однак воно буде залежати від дій урядів (з покращення умов кредитування)", - зауважив голова МВФ.

Напередодні МВФ попередив, що економічний спад може затягтися, якщо уряд не здійснить рішучих зусиль щодо виправлення ситуації у фінансовому секторі.

На думку МВФ, ключовими інструментами у подоланні фінансової кризи є надання центробанками необхідної ліквідності, рекапіталізація здорових фінансових інститутів і звільнення банків від проблемних активів.

МВФ зазначив, що схвально ставиться до ідеї "поганого" банку, який за адекватною ціною скуповував б у інших банків неліквідні баланси, активи.

Такі заходи довели свою ефективність під час попередніх криз, відзначив голова Міжнародного валютного фонду.

Установа "поганого" банку входить до планів економічної команди президента США Барака Обами. Однак функціонування цього механізму багато економісти ставлять під сумнів.

Зокрема, незрозуміло, за якою ціною викуповувати проблемні активи, які фактично не мають ринкової вартості. Занадто низька ціна загрожує банкрутством банків, а висока дорога збільшить держборг США до катастрофічних розмірів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: