Нацбанк погодився не підтримувати банки, які не будуть допомагати аграріям

Вівторок, 24 лютого 2009, 14:55
Національний банк України не надаватиме фінансової допомоги комерційним банкам, які некоректно ставляться до пролонгації кредитів аграріям.

Про це заявив перший заступник голови Нацбанку України Анатолій Шаповалов  на нараді прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко з головами обласних рад, повідомляє агентство УНІАН .

Шаповалов зазначив, що на сьогодні кредити аграріям продовжують 185 банків, два з них – державні. Проте відомі факти, коли банки для пролонгації кредитів пропонують підвищити процентні ставки за ними.

"По цих банках ми зараз проводимо аналіз і дуже жорстко з ними працюватимемо. Більше того, підтримки у вигляді рефінансування такі банки одержувати не будуть", – сказав Шаповалов.

Нагадаємо, 26 січня Тимошенко заявила, що банки одержуватимуть рефінансування НБУ за умови пролонгації кредитів для агропромислового комплексу.

Реклама:

Прем`єр-міністр уточнила, що на даний момент агропромисловий комплекс обслуговують 92 комерційні банки.

За її словами, на сьогодні для агропромислових підприємств банки пролонгували до жовтня 2009 року кредити на загальну суму 1 млрд. грн., тоді як 3,2 млрд. грн. кредитів ще не продовжено.

"Необхідно передбачити обов`язкову умову – для того, щоб одержати рефінансування, банк має пролонгувати кредити для аграрного комплексу, включаючи збереження застав і відсотків на тому рівні, які дають право на життя аграрному бізнесу, а не знищують його в зародку", – повідомила Тимошенко.

Як повідомлялося, в 2008 році підприємства агропромислового комплексу залучили в 1,5 рази більше кредитів, ніж у 2007 році – 17 млрд. 292 млн. грн.

Із загального обсягу залучених кредитів короткострокові склали 8,215 млрд. грн., середньострокові, – 6,068 млрд. грн. і довгострокові – 3,009 млрд. грн.

З них пільгові кредити – 11 млрд. 766 млн. грн., зокрема, короткострокові – 6,056 млрд. грн., середньострокові, – 4,125 млрд. грн. і довгострокові – 1,583 млрд. грн.

У той же час, у 2008 році обслуговувалося 6,272 млрд. грн. перехідних кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: