Газопостачання підприємств знизили до технологічної броні

П'ятниця, 9 січня 2009, 23:17
 

Газопостачання найбільших промислових споживачів природного газу знижено до рівня технологічної броні, тобто, до мінімально можливого, повідомив заступник голови правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Вадим Чупрун.


"Є підприємства, яким ми здійснюємо постачання на рівні технологічної броні, щоб не розбалансувати систему", -- сказав він на прес-конференції в Києві в п'ятницю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Чупрун пояснив, що після припинення "Газпромом" постачань у напрямку України обсяг технологічного газу в українській газотранспортній системі (ГТС) скоротився з 1 млрд куб. м до 850 млн куб. м при критичному рівні 800 млн куб. м.

За його словами, підйом газу їхніх сховищ здійснюється в максимальних обсягах і його видобуток також збільшено до максимуму з 56-58 млн куб. м до 61 млн куб. м у добу, тому альтернативи обмеженню споживання для підтримки працездатності системи немає

Реклама:

Чупрун повідомив, що тільки два підприємства з затвердженого списку найбільших споживачів поки ще споживають більше погодженого рівня: ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча" (ММК ім.Ілліча, Донецька обл.) і київські ТЕЦ, керовані "Київенерго".

За його словами, ММК ім.Ілліча вже майже вийшло на погоджений рівень 43 тис. куб. м у годину, тоді як столичні ТЕЦ споживали 117 тис. куб. м у годину замість погоджених з Київською міськдержадміністрацією 77 тис. куб. м.

Як повідомлялося, після зриву газових переговорів 31 грудня 2008 року "Газпром" спершу припинив постачання газу українським споживачам в обсязі близько 100 млн куб. м на добу, а з 7 січня цілком зупинив його подачу транзитом через Україну в країни Європи.

У результаті "Нафтогаз України" змушений був припинити подачу газу на вихід своєї газотранспортної системи і перевести її в автономний режим роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: