НБУ ОБВАЛИВ ГРИВНЮ – СЛІДЧА КОМІСІЯ

П'ятниця, 26 грудня 2008, 13:31
 

Члени слідчої комісіїї з перевірки НБУ звинувачують Національний банк в обвалі гривні.

Про це заявив в попередньому звіті тимчасової  слідчої комісії з питань перевірки діяльності НБУ ії голова Юрій Полунєєв.

Полунєєв зазначив, що відповідно до законодавства головною функцією НБУ є захист національної валюти.

"Замість економічно обгрунтованої девальвації, яка мала скласти не більше 15% до кінця року, чого було достатньо для автоматичної корекції дефіциту платіжного балансу та підвищення цінової конкурентоспроможності українського експорту, країна отримала обвал курсунаціональної валюти більш ніж на 60%", - відзначив голов комісії.  

Реклама:

За розрахунками міжнародних експертів, втрата купівельної спроможності гривні у доларовому еквіваленті на суму від 9 до 13 млрд. дол, зазначив Полунєєв.

"Жодна з позицій, які повинні були використовуватися для зміцнення гривні, не були реалізовані. Натомість, поступова лібералізації системи валютного регулювання (один з передбачуваних заходів для зміцнення гривні) було введено цілу низку адміністративних обмежень як для субєктів підприємницької діяльності так і для фізичних осіб", - йдеться в звіті.

Голова комісії також наголосив на тому, що кожного місяця, здійснювані Національним банком заходи і додаткові умови через непродуманість змінювалися і скасовувалися.

"Члени комісії констатували, що керівництво НБУ ухиляється під прикриттям банківської таємниці від надання найбільш докладної інформації, яка стосується питань, пов'язаних із процедурами надання стабілізаційних позик комерційним банкам та операцій купівлі-продажу оремими банками валюти на валютному ринку та аукціонів НБУ", - зазначив Полунєєв.

Він наголосив, що через це членам комісії доводилося працювати з неофіційними джерелами та інформацією аналітичного характеру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!