Нафтотрейдери "втратили совість"

Вівторок, 23 грудня 2008, 10:43
 

Вартість бензину на українських заправках несподівано виросла на 20-30 копійок.

В понеділок українські АЗС продавали літр бензину А-95 в середньому по 5,05 гривні, пише видання "Дело".  

Раніше вартість цього палива становила 4,75 гривень. Учасники ринку стверджують, що підвищення цін викликано різким подорожчанням долара. Якщо курс не знизиться, то паливо подорожчає ще як мінімум на 10%.

В уряді ці заяви гостро розкритикували. За словами чиновників, учасники ринку нафтопродуктів зайнялися організованими спекуляціями на тлі падіння цін на нафту

Кабмін має намір звернутися до Антимонопольного комітету з вимогою почати розслідування діяльності найбільших операторів паливного ринку.

"У них (нафтотрейдерів) зовсім совісті не залишилося", - так бурхливо на новину про підвищення цін на бензин відреагував радник прем'єра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Сергій Пашинський.

За його словами, нафту з початку року подешевшала практично в шість разів.

"Підвищення вартості бензину - результат картельної змови між найбільшими учасниками ринку", - зазначив Пашинський. За його словами, про змову нафтотрейдерів уряд говорив ще влітку.

Аналітики підтримують учасників ринку і кажуть, що підвищення вартості бензину сталося дійсно через причину валютних стрибків.

За оцінками виконавчого директора аналітичної компанії UPECO Сергія Куюна, близько 80% операцій на паливному ринку здійснюється у валюті.

"Нафта дійсно дуже сильно подешевшала, але зниження цін відбулося в доларах, - пояснює він. - Для України, де долар зростає, тенденція зниження вартості бензину у зв'язку з цим поки не сильно відчувається".

Однак в уряді цим завіреннями не вірять. "Заявам про те, що оператори підвищують ціни через різкі стрибки валюти, тепер навряд чи повірять - у п'ятницю курс долара почав падати, - нагадує Пашинський. - Я впевнений, що якщо картельну змову буде визнано, компаніям не вдасться уникнути штрафів на мільйони гривень ".

Як повідомлялося, уряд пропонує Верховній Раді збільшити ставки акцизного збору на бензини моторні (А76-А98) на 83,3%, або на 50 євро за тонну порівняно з нині діючими до 110 євро/ тонна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: