Через "Нафтогаз" Мінфін недорахувався 1 мільярда гривень

Вівторок, 2 грудня 2008, 09:09
 

Побоювання міністра фінансів Віктора Пинзеника щодо невиконання доходної частини бюджету в листопаді виправдалися.

Свої планові відрахування Державна податкова адміністрація (ДПАУ) і Держмитниця в сумі виконали всього на 94,5%, в основному через неплатежі НАК "Нафтогаз України".

Втім, з урахуванням перевиконання бюджету за 11 місяців в 16 млрд. грн., у грудні фіскальним органам досить зібрати всього 15% плану, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

В листопаді "Нафтогаз України" імпортував 4 млрд. м куб. газу, з яких до бюджету перераховано 5 млн. гривень, у такий спосіб бюджет недоодержав 1 071 млн. гривень ПДВ.

Реклама:

Митниця називає несвоєчасне митне оформлення й сплату ПДВ "Нафтогазом України" з імпортованого газу однією з причин невиконання Митницею в листопаді планового показника з надходжень до бюджету.

За даними видання, ДПАУ й Держмитниця в листопаді перелічили до загального фонду бюджету 19,151 млрд. грн. при необхідних 20,239 млрд. грн. (менше на 1,088 млрд. грн.).

За оцінкою Пинзеника, загальний недобір за листопад-грудень може скласти 7 млрд. грн. У прес-службі Мінфіну пообіцяли обнародувати дані про виконання доходів бюджету в листопаді, але до кінця своєї обіцянки так і не дотрималися.

Про зрив планів офіційно заявили тільки в Держмитниці: було перераховано 93,4% від необхідних 5,726 млрд. грн., недобір склав 377 млн. грн.

Податківці змогли перевиконати лише план із збору податку на прибуток - на 765 млн. грн. (перераховано 8,47 млрд. грн.; на 9,9% більше плану) і акцизу - на 137 млн. грн. (835 млн. грн.; +20,1%).

У фіскальних відомствах не гарантують, що зможуть виконати плани грудня, однак це зовсім не означає, що бюджет за роком не буде виконано.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: