Криза відкоригувала плани співробітництва ІСД і "ArcelorMittal"

П'ятниця, 19 грудня 2008, 11:53
 

Металургійний комбінат " ArcelorMittal Кривий Ріг" вирішив призупинити реалізацію спільних ініціатив у консорціумі з ІСД.

Про це з посиланням на прес-службу підприємства пише "Комерсант-Україна".

Йдеться про добудування Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд (КГЗКОР) і будівництво в Україні глибоководного порту.

"Сьогоднішня економічна ситуація змушує нас переглянути пріоритетність наших інвестиційних проектів. Тому ми взяли на себе зобов'язання направляти наші капіталовкладення на оптимізацію виробничих процесів", - приводяться в повідомленні компанії слова гендиректора "Арселорміттал-Кривий Ріг" Жана Жуе.

Реклама:

У липні цього року  "Арселорміттал-Кривий Ріг" й ІСД оголосили про створення консорціуму для участі в приватизації КГЗКОР, будівництві глибоководного вантажного порту на чорноморському узбережжі і розробці родовища марганцевих руд.

Сума інвестицій у проекти не розголошувалася. Але в 2007 році сама ArcelorMittal оцінювала можливі капіталовкладення в КГЗКОР більш ніж у 800 млн. дол., а в серпні цього року влада Запорізької області заявляла, що ІСД готовий вкласти біля 500 млн. дол. в комунальне підприємство "Степногорський ГЗК", створене для розробки найбільшого в Україні родовища марганцевих руд - Великотокмакського.

Оцінити інвестиції в проект порту учасники ринку і галузеві аналитики не беруться, оскільки ні про його потужності, ні про місце його будівництва учасники консорціуму не повідомляли.

У ІСД учора висловили співчуття в зв'язку з рішенням партнера відмовитися від участі в проектах. "Але позиція ArcelorMittal не означає, що ми відмовляємося від реалізації цих проектів", - заявив "Комерсанту" віце-президент "Індустріальної групи" (керує активами ІСД) Олександр Пилипенко.

При цьому він не виключив імовірності залучення нових партнерів, які будуть зацікавлені, зокрема, у будівництві порту і приватизації КГЗКОР.

Головною причиною призупинення реалізації проектів є різке погіршення ситуації в металургійному секторі. У грудні ціни на сталь знизилися в порівнянні з червнем на 65%.

"Наприкінці листопаду підсилилися передумови до того, що ціни на руду, вугілля що коксується, а також вартість їхнього перевезення в найближчі роки будуть набагато нижче рівня 2008 року і, можливо, нижче, ніж у 2006-2007 роках. А з падінням вартості сировини сировинний консорціум ІСД та "Арселорміттал-Кривий Ріг"  втрачає інвестиційну привабливість", - каже Дмитро Хорошун з ІГ "Сократ".

"Для ІСД реалізація цих проектів була більш важлива, ніж для ArcelorMittal. Коли ринки оживляться, ІСД знову може зштовхнутися з проблемами недостачі сировини, оскільки час буде упущений", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко.

Він відзначає, що успішна реалізація заявлених консорціумом Аrсеlоrміttаl-ІСД проектів дозволила б компаніям забезпечити свої заводи сировиною й обзавестися портом для постачань в Україну коксівного вугілля з далекого зарубіжжя і відправлення готової металопродукції на експорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: