Президент закликає НБУ обмежити рефінансування

Четвер, 20 листопада 2008, 12:27 -
 

Голова держави дав критичні оцінки політиці рефінансування банків, що проводиться НБУ.

"Потрібно різко обмежити гривневі операції, що виходять на валютний ринок", - сказав голова держави, відкриваючи нараду з керівниками українських банків в четвер, повідомляє пресс-служба президента.

За даними президента, НБУ за листопад надав кредити рефінансування 110 банкам загальною сумою близько 40 млрд. грн. Ющенко також відзначив, що обсяг кредитних операцій у листопаді скоротився.

"Якщо не поставимо межу і не вбережемо валютний ринок від такого проникнення, то нам потрібно щось змінювати", - вважає президент.

Реклама:

Голова держави також відзначив, що на коррахунках банків сконцентровано 15,7 млрд. грн., що вдвічі перевищує показники на 1 січня 2008 року.

У той же час, за його словами, міжбанківське кредитування практично не здійснюється.

Коментуючи питання ліквідності банківської системи, президент висловив незадоволення тим, що рівень ліквідності сягнув критичного рівня.

Фото прес-служби Президента

Президент критично оцінив ситуацію з валютним курсом на міжбанківському та готівковому ринках. Голова держави також вказав на незбалансованість пропозиції та попит на безготівковому ринку.

"Ми ніколи не впораємося з попитом долара, якщо ми не впораємося з пропозицією гривні. У цій цифрі мене турбує одне: якщо ця ліквідність накачана Нацбанком, ми ніколи не впораємося і не виграємо ті змагання, які в нас є на валютному ринку", - сказав президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: