Газовики вимагають підвищити ціни на транспорт

Четвер, 9 жовтня 2008, 14:42

Компанія "Газекс-Україна" (Київ), яка управляє газопостачальними компаніями "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Криворжгаз", "Дніпрогаз", "Донецькміськгаз", вважає тариф на транспортування газу по газорозподільних мережах економічно необґрунтованим, заявив генеральний директор компанії Віталій Дем'янюк, повідомляє агенство "Українські Новини" .

"Україна практично єдина з європейських країн, яка адміністративно втримує економічно необґрунтований тариф на транспортування газу по газорозподільних мережах", - сказав він.

З його слів, підвищення тарифу на транспортування газу з вересня було недостатнім і не вирішило проблем у галузі.

"Після вересневого підвищення тарифу на транспортування, яке покрило тільки підвищення зарплат і компенсацію виробничих втрат газу, його структура стала ще більш недосконалою. Відсоток коштів на забезпечення ремонтних робіт став ще меншим. Але газорозподільні підприємства роблять все можливе, щоб споживач почував себе впевнено, хоча це формує нам збитки", - сказав генеральний директор "Газекс-Україна".

Реклама:

Він зазначив, що нинішня ситуація не дає змоги ефективно інвестувати в галузь.

"Механізм повернення інвестицій відсутній у принципі! А це класична функція держави й регулятора - створити умови для залучення інвестицій і гарантувати їхнє повернення тарифними або нетарифними методами", - підкреслив Дем'янюк.

Він додав, що рішення проблеми з тарифами дасть змогу підвищити ліквідність як приватних газовиків, так і дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Нагадаємо, Національна комісія регулювання електроенергетики підвищила з вересня загальний тариф на транспортування газу на 26,69%, або на 25,7 гривень, до 122 гривень/тис. куб. м і середньозважений розрахунковий тариф на транспортування газу розподільними трубопроводами на 46,2% або 25,7 гривень/тис. куб. м до 81,3 гривень за тис. куб. м.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газекс-Україна" є дочірнім підприємством російського "Газексу", який входить у групу компаній "Ренова", що контролюється бізнесменом Віктором Вексельбергом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!