Україна заробила 700 млн. дол. на експорті зброї

Понеділок, 6 жовтня 2008, 10:44

Україна посіла шосте місце серед найбільших світових експортерів озброєнь і техніки 2007 року.

За словами гендиректора держкомпанії "Укрспецекспорт" Сергія Бондарчука, на першому місці розмістилися США, далі йдуть Росія, Німеччина, Франція й Великобританія, повідомляє видання "Дело".

При цьому загальна сума, що Україна заробила 2007 року, склала понад 700 мільйонів доларів.

Не виключено, що на реалізації військової техніки країна заробила навіть більше. Право на продаж товарів військового й подвійного призначення (разом з головним військовим експортером - компанією "Укрспецекспорт") мають ще кілька підприємств.

Реклама:

До того ж, самостійно торгують на експорт дочірні компанії "Укрспецекспорта". До них відносяться підприємства "Прогрес", "Укрінмаш", "Укроборонсервіс", "Спецтехноекспорт" і "Промоборонекспорт".

За даними видання, сукупний валовий доход "дочок" "Укрспецекспорта" 2007 року перевищив 1,5 млрд. дол. Ця сума включає й внутрішні продажі в Україні.

За оцінкою заступника директора Центра досліджень армії, конверсії й роззброювання Михайла Самуся, доход держави 2007 року на світовому ринку озброєнь міг перевищити мільярд доларів.

Але навіть сума, названа гендиректором "Укрспецекспорта", говорить про успішність минулого року для України. Обсяги експорту зброї й послуг у порівнянні з 2006 роком виросли на 20%.

Найбільшим попитом користувалися високоточна техніка, легка бронетехніка, техніка для протидії високоточній зброї, радіолокація й ПВО. Найбільш затребуваною послугою стала модернізація бойової авіатехніки й надання спеціальних космічних послуг.

Найбільшим замовником серед 80 країн, яким Україна поставляє продукцію й послуги військового призначення, залишається Росія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: