Фінансова криза зміцнює курс долара

Понеділок, 20 жовтня 2008, 12:21
 

США переживає найстрашнішу фінансову кризу з часів Великої депресії, але на курсі долара це не відображається.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на The Wall Street Journal.

Багато експертів здивовані такою стійкістю американської нацвалюти, вони очікували, що бурхливе зростання державних витрат і економічний спад надовго виведуть долар з гри.

Проте стабільності курсу долара сприяє глобальна втеча з ринків більш ризикованих активів, а також закриття позицій у цій валюті. Допоміг і розмах кризи, оскільки всі розуміють, що проблеми банківського сектору й реальної економіки зараз характерні не тільки для США, стверджують аналітики.

Реклама:

"Стійкість долару мене вразила, оскільки на даний момент існує безліч більш привабливих об'єктів інвестицій", - заявив економіст університету Берклі (Каліфорнія) Баррі Ейшенгрін.

Курс долара відносно кошика 26 валют зміцнився з початку вересня на 8%, відповідно до індексу Федеральної резервної системи. Індекс повернувся до рівня лютого 2007 року, і долар при цьому зростав так швидко, що інвестори побоювалися припинення - і навіть початку спаду - у будь-який момент.

Зараз експерти говорять про те, що майбутня стабілізація ситуації в США різко понизить курс нацвалюти. У довгостроковій перспективі здоров'я долара буде залежати від інтересу іноземних інвесторів до американських активів, на які негативно впливає зростання державних видатків і загальноекономічний спад.

Поки він демонструє дивну витривалість, підтверджуючи гіпотезу про те, що, можливо, улітку було досягнуто "дно" багатомісячного зниження його курсу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: