Продан пообіцяв відрізати Польщу від електрики

П'ятниця, 10 жовтня 2008, 15:34

Україна має намір призупинити експорт електроенергії в Польщу, заявив міністр палива й енергетики України Юрій Продан.

"Ми плануємо припинити постачання в Польщу з листопада або навіть раніше", - сказав голова Мінпаливенерго, повідомляє видання агенство "Інтерфакс-Україна".

Припинення постачань, за його словами, пов'язано з тим, що польська сторона не погоджується на підвищення ціни на українську електроенергію.

Продан нагадав, що держпідприємство "Укрінтеренерго" з квітня поставляє електроенергію в Польщу за більш низькими цінами, ніж діючі на внутрішньому ринку тарифи.
Інша причина припинення експорту - необхідність нагромадження вугілля на складах електростанцій у рамках підготовки до опалювального сезону, додав міністр.

Реклама:

Продан уточнив, що з жовтня Україна скоротила потужність постачань електроенергії в Польщу з 200 Мвт до 100 Мвт.

Глава Мінтопенерго також повідомив, що Росія має намір скоротити потужність постачань електроенергії в Україну з нинішніх 700 Мвт до 500 Мвт.

Перший заступник міністра палива й енергетики України Олег Бугайов пізніше уточнив журналістам, що обсяг постачань російської електроенергії в Україну у вересні склало 227 млн квт-г електроенергії, а з початку жовтня - 162 млн квт-г.

Україна почала імпортувати електроенергію з Росії в середині вересня з метою зниження навантаження на пиловугільні блоки і підвищення темпів нагромадження вугілля на складах електростанцій, нагадав чиновник.

Олег Бугайов також підтвердив, що "Укрінтеренерго" у даний час веде переговори про придбання контрольного пакета акцій компанії Zomar S.A. (Польща), що викуповує всю українську електроенергію на українсько-польському кордоні. Зараз ведуться переговори. "Укрінтеренерго" планує купити частину акцій Zomar. Я думаю, що це буде більш 50%", - сказав він.

Zomar  єдиний контрагент "Укрінтеренерго" на постачаннях української електроенергії в Польщу. Энерготрейдер здобуває електроенергію на кордоні України і за довгостроковим контрактом перепродає польській компанії Zamojska Korporacja Energetyczna S.A., що поставляє електроенергію кінцевим споживачам у Польщі.

Постачання української електроенергії в Польщу здійснюються з Добротворської ТЕС по одній міждержавній лінії електропередач, польську частину якої орендує Zamojska Korporacja Energetyczna.

"Укрінтеренерго" у грудні 2006 року поставляв українську електроенергію на адресу Zomar за ціною 26 дол за 1 Мвт-г, у січні-червні 2007 року - по 28 дол за 1 Мвт-ч, у липні-вересні - по 28,5 дол за 1 Мвт-г. У квітні поточного року постачання були відновлені за ціною 50 дол за 1 Мвт-г.

Прогнозована ціна на електроенергію на Оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) України на жовтень 2008 року складає 385,53 грн за 1 Мвт-г (без ПДВ), що еквівалентно 78,3 дол за 1 Мвт-г.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!