ArcelorMittal скорочує виробництво сталі

Вівторок, 30 вересня 2008, 10:26

Для запобігання подальшого зниження цін на метал на світовому ринку найбільша сталеливарна компанія ArcelorMittal має намір скоротити виробництво сталі на 15%.

Українські металурги вже почали скорочувати виробництво - вони постраждали від падіння цін набагато більше, ніж сталевиробники розвинених країн, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

На минулому тижні власник найбільшої сталеливарної компанії у світі ArcelorMittal Лакшмі Міттал заявив, що в IV кварталі поточного року його компанія може скоротити виробництво сталі в США і Європі на 15%.

За рахунок цього ArcelorMittal розраховує перебороти зниження цін на металопродукцію, що відбулося внаслідок уповільнення світового економічного зростання.

Реклама:

Експерти пояснюють падіння цін занадто різким подорожчанням металу в першому півріччі, що відбулося через зростання вартості залізорудної сировини, вугілля і енергоносіїв.

На початку року, прогнозуючи підвищення цін на метал, трейдеры стали накопичувати великі обсяги продукції на своїх складах. Але криза на фінансовому ринку й зростання експорту металопродукції з Китаю призвели до зниження попиту на неї.

У результаті трейдеры були змушені продавати метал за більш низькою ціною.

В Україні й Казахстані ArcelorMittal вже почав скорочувати виробництво сталі - у вересні на 15-20%, розповів головний менеджер по зв'язках із ЗМІ ArcelorMittal Харун Хассан.

Скорочувати виплавку почали й інші українські металурги. За даними "Укрпромзовнішекспертизи", якщо в липні середнє завантаження сталеливарних компаній України становило 94%, то зараз - 63%.

Металурги говорять, що падіння вартості металу на світових біржах призвело до зниження рентабельності їхньої роботи з 25-30% до 7-10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: