Світовий фондовий ринок потягнув у безодню український

Понеділок, 15 вересня 2008, 14:30

У понеділок, 15 вересня, станом на 13:30, серед більшості компаній, по цінних паперах яких пройшли угоди, зафіксоване різке падіння котирувань, повідомляє "FundMarket"

Фондовий ринок України із самого початку кризи продовжує рух слідом за західними площадками. І цей тиждень не стане виключенням, вважають у КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна".

У цей час, UAI-50 (Український Зважений Індекс - ЕП) зафіксував падіння на 5,44%, опустившись до 39,44 пункту.

"Падіння обумовлене новинами про проблеми у фінансовому секторі Америки. Зокрема, план виходу з кризи одного із найстаріших американських банків Lehmann Brothers не надихнув акціонерів", - відзначив Сергій Уткін, директор з керування активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна".

Реклама:

Нагадаємо, американський інвестиційний фонд Lehman Brothers оголосив про своє банкрутство. Таким чином, всі спроби уряду США й Федеральної резервної служби знайти кандидата на покупку компанії не закінчилися успіхом.

Lehman Brothers Holdings - четверта за величиною брокерська компанія в Сполучених Штатах, була заснована 1850 року. Компанія спеціалізується на наданні послуг в області фінансового консультування, керуванні приватними інвестиціями, дослідженнях у банківській сфері, керуванні активами.

Реакція українського ринку на такі новини була прогнозованою: ВАТ "Мотор Січ"  (- 13,90%), ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (- 11,17%), ВАТ "Центренерго" (- 10,20%), ВАТ "Райффайзен Банк Аваль"  (- 7,10%), ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча"  (- 4,68%).

Однак парі емітентів вдається триматися в плюсі: ВАТ "Запоріжсталь" (+ 3,44%): угода пройшла вище спреду, ВАТ "Луцький автомобільний завод" (ЛуАЗ)  (+ 1,05%).

Лідером падіння став ВАТ "Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського"  (- 33,70%).

Першість по обсягах - за ВАТ "Запоріжсталь" (2,1 млн грн.).

Схоже, що історія з припиненням роботи біржі має всі шанси на продовження. Через серйозний негатив із світових фондових ринків, сьогодні ПФТС закриється зниженням, вважають експерти "FundMarket".

У п'ятницю американські індекси на тлі побоювань за долю Lehman Brothers закрилися різнонаправлено. На сьогоднішній день можна сказати, що їхні занепокоєння були недаремні.

Підтримку індексам зробили акції нафтових і нафтопереробних компаній, що подорожчали на тлі росту цін на нафту й побоювань, що ураган "Айк" зашкодить нафтопереробній інфраструктурі й призведе до дефіциту палива.

Dow Jones Industrial Average знизився на 11,48 пунктів, або на 0,1%

S&P 500 закрився ростом на 2,65 пункти, або на 0,2%.

Nasdaq Composite зміцнився на 3,05 пункти, або на 0,14%.

За минулий тиждень індекс Dow Jones Industrial Average виріс на 1,9%, індекс широкого ринку S&P 500 зміцнився на 0,8%, а високотехнологічний Nasdaq Composite піднявся на 0,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!