Тимошенко вводить нові правила фондового ринку

Четвер, 10 липня 2008, 13:59

Уряд схвалив заборону на внесення векселів у статутні фонди компаній.

Після прийняття такого закону статутний капітал повинен буде наповнюватися грішми та акціями, впевнені в Держкомісії цінних паперів і фондового ринку.

Експерти вважають, що ці зміни необхідні, тому що вони вплинуть на підвищення платоспроможності компаній, пише видання "Комерсант - Україна".

В середу, 9 липня, Кабінет міністрів схвалив проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про обіг векселів".

Реклама:

Згідно з документом, заборонено розраховуватися векселями з державним і місцевим бюджетами.

"В бюджет повинні надходити гроші, а не відстрочки", - заявив виданню голова Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолій Балюк.

За порушення умов видачі векселя: відсутність документального підтвердження факту поставки товару й виконання робіт, невизначення в договорі умов проведення розрахунків з використанням векселів або позначення суми платежу за векселем, більшої за суму зобов'язань - буде накладений штраф у розмірі 25-50% від суми платежу за векселем.

В той же час, статею 86 "Господарського кодексу" буде передбачена заборона на внесення векселів до статутних фондів (СФ) підприємств.

"Статутні фонди компаній повинні наповнюватися грішми або акціями", - резюмував Балюк. Пропозиція комісії ґрунтувалася на директивах Європейського союзу, які забороняють наповнювати СФ векселями.

"Найвідоміший випадок із внесенням векселів у статутний фонд пов'язаний із Кременчуцьким НПЗ (Укртатнафта) - у сумі 18,3% статутного капіталу цієї компанії. Це була резонансна подія. Коли минуло десять років, почалися судові позови, тому що векселі були невиконаними", - говорить Балюк.

Учасники ринку вважають, що дії Кабміну направлені на витіснення з ринку фіктивних фірм і підвищення фінансової стабільності інших компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: