"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Не ProZorro. Чому уряд купує житло ветеранам без тендерів

Не ProZorro. Чому уряд купує житло ветеранам без тендерів

Від початку війни органи влади купують житло ветеранам АТО без конкурсів. Ціна питання сягає третини мільярда гривень на рік. Уряду варто подумати над новими прозорими механізмами придбання нерухомості.
Четвер, 3 листопада 2016, 08:00
голова правління Центру локального самоврядування

Ключовим органом в країні, відповідальним за соціальний захист бійців, є Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Цей орган був створений урядом у вересні 2014 року, а його діяльність координує міністр соціальної політики.

Держслужба АТО, зокрема, збирає інформацію про потребу солдатів у житлі та розподіляє гроші між областями на його закупівлю.

"Історична практика"

Реклама:

У 2015 році служба витратила 29 млн грн на 48 квартир у 15 регіонах, включаючи Київ. Ще понад 346 млн грн освоїли місцеві органи влади як субвенцію з держбюджету на придбання житла для ветеранів з інвалідністю та сімей загиблих.

У 2016 році очікуються аналогічні витрати держави. Для Держслужби АТО заклали понад 63 млн грн. Місцевим бюджетам виділили третину мільярда.

Механізм проведення закупівель житла визначений постановою уряду №407. Точніше — відсутність такого механізму. У документі просто зазначили, що закупівля товарів, робіт і послуг бюджетним коштом здійснюється в установленому законом порядку. Втім, у якому законі слід шукати порядок, не вказано.

Логічно припустити, що це старий закон про державні закупівлі чи його наступник — закон про публічні закупівлі, який регулює роботу ProZorro. Біда в тім, що обидва закони не містять норм про закупівлю нерухомості органами влади.

Таким чином, коло замкнулося. Чиновники отримали право самостійно визначати, кому, коли, у кого та за які гроші купувати дорогі квадратні метри.

"Це історична практика в Україні", — так коментує ситуацію з казусом нерухомості ідеолог ProZorro, директор департаменту регулювання закупівель Мінекономіки Олександр Стародубцев. За його словами, команда міністерства готова працювати над тим, щоб ввести нерухомість під дію закону про закупівлі.

 
Ціни на житло, яке закупили під контролем Держслужби АТО

"Розтрата коштів посадовими особами"

Сайти місцевих органів влади переповнені релізами про щедрих голів ОДА та міських голів. У новинах вказується, скільки квартир було передано щасливим родинам ветеранів, а завершуються тексти словами вдячності за оборону України.

Проте складно знайти будь-які згадки про фірми, які продали житло, та про його вартість. Винятком став Дніпро. Там кілька місяців триває кримінальне провадження, тож вся інформація міститься у матеріалах справи.

У прифронтовій області СБУ розкрила схему "розтрати коштів посадовими особами Дніпропетровської міської ради шляхом удаваного придбання послуг у ТОВ "Телевізійна компанія "Ідея" на загальну суму понад 7 млн грн".

Мова йде про закупівлю житла наприкінці 2015 року. Тоді Дніпропетровська міська рада перерахувала понад 11 млн грн за 12 квартир. З рахунків "Ідеї" гроші пішли ТОВ "Укропт-2014". На думку слідчих, останнє є "транзитером" і має ознаки фіктивності. З "Укропту" гроші були перераховані кільком іншим фірмам.

Каталізаторам справи стала історія вдови, чий чоловік загинув під Дебальцевим. Жінка звернулася до міської влади за допомогою. Чиновники пропонували різні варіанти, однак видавати ключі не поспішали.

У судових справах слідчі наголошують, що чиновники витратили кошти без тендерів. Про це свідчить допит заступника начальника відділу з питань соціального захисту населення В. Губаревич, яка акцентувала перед учасниками робочої групи із закупівлі житла, що треба провести конкурсні процедури.

Вдалося знайти і позитивні приклади, коли соціальне житло купувалося через конкурси. Так, "Вісник державних закупівель" містить оголошення Управління державної охорони, яке провело конкурс на придбання житла для своїх військових на 14 млн грн. У конкурсі взяли участь п'ять забудовників та посередників.

Крім того, у 2016 році відділ культури, молоді та спорту Миронівської РДА купив квартиру для підопічних за 0,5 млн грн. Конкурували на торгах три пропозиції.

Висновки та пропозиції

Кошти платників податків повинні витрачатися через чесні та прозорі конкурси. Це ультиматум, який українське суспільство поставило уряду після Революції гідності. У проекті бюджету-2017 на ці видатки уряд заклав 329 млн грн. Від того, як будуть витрачені ці кошти, залежить, скільки квадратних метрів отримають сім'ї героїв.

Юристи Центру локального самоврядування, аби уникнути "дніпровської оказії" в інших містах, пропонують уряду програму-максимум або програму-мінімум.

Перший варіант — уряд створює міжурядову робочу групу із залученням громадськості для розробки змін до закону про публічні закупівлі, якими нерухомість вводиться під дію даного закону.

Другий варіант — уряд вносить зміни у постанову №407, яка зобов'яже розпорядників бюджетних коштів купувати житло для ветеранів через ProZorro.

Розслідування проведене в рамках проекту Центру локального самоврядування "Без корупції" за фінансової підтримки програмної ініціативи "Демократична практика" міжнародного фонду "Відродження"

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: