Найтемніша ніч — перед зміною вимог до громадських організацій

Найтемніша ніч — перед зміною вимог до громадських організацій

До кінця 2016 року громадські організації повинні узгодити свої статути з нормами Податкового кодексу або їм доведеться платити податок на прибуток.
Середа, 28 вересня 2016, 14:11
молодший юрист юридичної компанії "Правовий альянс"

Наразі чимало розмов точиться навколо приведення статутів і діяльності громадських організацій до нових вимог законодавства до початку 2017 року.

Здавалося б, робота кипить.

Податкова роздає щотижневі роз'яснення, з'являються професійні обговорення і поради аудиторів та юристів.

Представники громадських організацій вкотре перечитують свої статути і публічні джерела, щоб зрозуміти, про які зміни йдеться і як успішно пережити дев'ятий вал.

Реклама:

Насправді досягнути дзену серед інформаційної метушні доволі просто, адже зміни не нові і набули чинності ще на початку 2015 року.

Пожвавлення ж викликане лише тим, що встановлений законодавцем дворічний перехідний період для відображення нововведень в установчих документах закінчується саме в кінці грудня 2016 року.

Суть змін у тому, що з набранням чинності змін до Податкового кодексу, тобто з 1 січня 2015 року, було визначено, що неприбутковий статус матиме лише та громадська організація, що відповідає сукупності таких вимог.

1. Утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації, тобто законами "Про громадські об'єднання" та "Про благодійні організації".

2. Установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

3. Установчі документи передбачають передавання активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення.

4. Внесена контролюючим органом до реєстру неприбуткових установ та організацій.

З першою вимогою проблем не виникає, оскільки всі організації ще з 1 січня 2013 реєструються відповідно до закону "Про громадські об'єднання". Натомість наступна вимога щодо заборони розподілу прибутків серед певного переліку суб'єктів залишає податковим органам простір для відмови.

Хитрість цього ультимативного положення полягає у тому, що в статуті у контексті заборони слід перерахувати всіх суб'єктів — засновників, учасників, членів організації, її працівників, членів органів управління та пов'язаних осіб, що на практиці часто залишається поза увагою.

На відміну від положень Податкового кодексу в редакції, що діяла до набрання чинності цих змін, неприбуткова організація, крім ОСББ, повинна передбачити в статуті передавання своїх активів у бюджет або іншим громадським організаціям того ж виду діяльності не лише у разі ліквідації, а й злиття, поділу чи приєднання.

Насамкінець: у зазначеному переліку вимог відсутній, але є передумовою збереження статусу неприбутковості обов'язок неприбуткових громадських організацій використовувати свої доходи лише для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених у статуті.

Проблема — у точності визначення мети, напрямків діяльності та їх співставлення з джерелами фінансування. Ідея у тому, що свої доходи неприбуткова організація може використовувати суто на фінансування статутних напрямків своєї діяльності.

Ризик полягає у визнанні певної діяльності як нестатутної, а отже, в позбавленні організації статусу неприбуткової і скасуванні пільги на податок на прибуток.

Так само важливо не перестаратися із зміною мети, адже реєстратори можуть класифікувати такі дії як зміну мети діяльності, що зумовить необхідність пройти процедуру нової реєстрації. У такому випадку організація отримає новий код ЄДРПОУ, що призведе до низки незручностей у функціонуванні.

На жаль, універсальних рекомендацій, якими повинні бути мета і напрямки діяльності, надати не можна. Все залежить від того, чим організація займається.

Наприклад, якщо метою в статуті вказаний розвиток членів організації, то можна додатково включити більш глобальну мету: розвиток суспільних, економічних  інтересів, але у тій сфері, в якій функціонує громадська організація.

Законодавець встановив гуманний перехідний період для приведення статутів громадських організацій у відповідність до нових вимог Податкового кодексу та подачі копії зміненого статуту до податкових органів — до 1 січня 2017 року.

Якщо після закінчення перехідного періоду організація не відповідатиме хоча б одній зазначеній вище вимозі, вона буде виключена з реєстру неприбуткових організацій, а отже, втратить право на звільнення від сплати податку на прибуток.

Залишається трохи більше трьох місяців, за які громадські організації повинні вирішити всі свої юридичні питання. Без паніки — тепер ви знаєте, що слід робити.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: