"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Популярні рейдерські схеми: сім варіантів крадіжки без креативу

Популярні рейдерські схеми: сім варіантів крадіжки без креативу

Експерти, представники Мін'юсту, бізнесу та громадськості розробили механізми захисту від схем рейдерів. Результатом напрацювань став законопроект.
Четвер, 22 вересня 2016, 09:30
Павло Мороз, заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації

Мін'юст завдяки роботі комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації проаналізував найпоширеніші схеми рейдерських захоплень.

Зусилля наших спеціалістів не були даремні.

Ми не проводили це дослідження з цікавості чи просто для того, щоб розповісти громадянам та інвесторам, як можуть вкрасти їх власність.

Вкрасти інколи таким цинічним чином, що у законного власника не виникне жодних підозр про те, що належне йому за законом вже перепродане.

Реклама:

З початку 2016 року ми спостерігаємо зниження рівня спроб заволодіти чужим майном. Якщо порівнювати з часами "царювання" Януковича, то фактично в рази.

Однак проблема існує, а наслідки її кричущі. Рейдер відлякує інвестора, підриває авторитет держави. Рейдер — ворог економічного росту та добробуту населення.

Це дослідження було проведене з єдиною метою: створити ефективний механізм протидії незаконній "перереєстрації" прав власності.

Експерти, представники Мін'юсту, бізнесу та громадськості розробили повноцінні механізми захисту від схем рейдерів. Результатом напрацювань став законопроект №5067, що був поданий до Верховної Ради 5 вересня.

Схема №1. Реєстрація на основі підробленого або неіснуючого рішення суду.

Зловмисники використовують неіснуючі судові рішення або існуючі рішення з відмінною резолютивною частиною і подають їх реєстратору.

Рішення. Законопроект №5067 зобов'язує реєстратора та нотаріуса перевіряти судове рішення у реєстрі судових рішень. Якщо документ не знайдено, реєстратор зобов'язаний звернутися до відповідного суду із запитом щодо оригінальності та наявності поданого заявником рішення суду.

На майбутнє ми передбачили інтегрованість реєстрів нерухомості, бізнесу та судових рішень, що дозволить уникнути зайвих перевірок та запитів і гарантуватиме здійснення реєстрації винятково на підставі законних рішень суду.

Схема №2. Подання підробленого пакета документів щодо переходу  корпоративних прав.

Рейдери подають реєстратору протокол зборів учасників товариства чи інші документи, відповідно до яких права переходять до особи "Х". Реєстратор здійснює відповідну реєстраційну дію й передає підприємство цій особі.

Вона починає розпоряджатися майном: позбавляє бізнес податкового кредиту, відшкодовує ПДВ, перераховує кошти на свої рахунки.

Рішення. Нотаріально посвідчувати підписи на протоколах та установчих документах (законопроект №5067).

Схема №3. "Купити" реєстратора чи нотаріуса.

Реєстратор або нотаріус вступають у змову з рейдером та вносять зміни до реєстру, не маючи на це жодних правових підстав.

Чому так відбувається? Наразі не існує еквівалентного злочину, справедливого покарання, тому деякі непорядні реєстратори та нотаріуси за "окрему плату" сприяють рейдерам у реалізації їх злочинних схем.

Рішення. Посилити адміністративну та кримінальну відповідальність усіх причетних до несанкціонованого заволодіння активами й нерухомістю.

Законопроект №5067 передбачає адміністративну відповідальність — 8 500 грн замість сьогоднішніх 340 грн, а також кримінальну — до восьми років позбавлення волі і спеціальну конфіскацію всього майна.

Підозрюю, що з прийняттям закону реєстратори стануть уважнішими.

Схема №4. Викрадення електронного ключа реєстратора.

Рейдери "зламують" комп'ютер реєстратора чи нотаріуса та віддалено "зчитують" ключ, під яким останній заходить у реєстри для проведення реєстраційних дій. Наступний крок — під цим "ключем" злочинці починають робити незаконні оборудки з майном, "перекидаючи" його на різних осіб.

Часто таку схему поєднують зі схемою №3, коли реєстратор чи нотаріус "забуває" поставити відповідне програмне забезпечення або просто навмисно залишає флешку з ключем у комп'ютері, а потім "випадково" форматує жорсткий диск.

Рішення. Законодавчо зобов'яжемо реєстраторів та нотаріусів використовувати захищений носій особистих ключів — надійний засіб електронного цифрового підпису. Він призначений для зберігання особистого ключа та має вбудовані апаратно-програмні засоби, які захищають записані на нього дані.

Схема №5. Незаконне передавання об'єкта нерухомості у статутний капітал підприємства.

Сьогодні у вас є квартира, а завтра вона — у статутному капіталі ТОВ "Рейдери та їх команда", а ви — серед його співвласників. Ви займатися цим бізнесом не хочете. Більше того — нічого не знаєте про існування такого підприємства. Далі вашу квартиру юридична особа продає або бере під її заставу кредит.

Рішення. Нотаріальне посвідчення підписів на протоколі та статуті. Схема автоматично стане неможливою.

Схема №6. Відкриття паралельного розділу в реєстрі нерухомості.

Ви володієте майновим комплексом, а завтра нотаріус у реєстрі відкриває паралельний розділ на цей об'єкт і реєструє його на іншого власника.

Рішення. Ускладнити процедуру відкриття нового розділу у реєстрі нерухомості та унеможливити існування двох розділів у реєстрі. Посилити кримінальну та адміністративну відповідальність. Усі зміни передбачає законопроект №5067.

Схема №7. Перехід на модельний статут підприємства.

Ви — співвласник підприємства. У статуті вказані положення щодо переходу часток підприємства до інших власників та прописані усі принципові нюанси.

Однак раптом цей статут більше недійсний, бо на зборах було вирішено перейти на модельний статут. Нюанс — ви про це не знали. Ваш підпис на протоколі буде сфальсифікований, адже за сьогоднішнім законодавством нотаріальне посвідчення підпису на таких документах — момент не принциповий.

Рішення. На законодавчому рівні нотаріально посвідчувати підписи на протоколі та статуті.

Отже, законопроект №5067 життєво необхідний для України. Звичайно, його прийняття не дозволить подолати рейдерство — це не вдалося ще жодній країні. Наше завдання — мінімізувати кількість рейдерських захоплень.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: