"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Novus, Bunge, Укрсоцбанк… Хто наступна мішень рейдерів?

Novus, Bunge, Укрсоцбанк… Хто наступна мішень рейдерів?

Інститут приватної власності в Україні сьогодні під більшою загрозою, ніж будь-коли раніше. Через це під загрозою добробут людей та економіка країни.
Четвер, 28 липня 2016, 12:52
Оксана Продан, народний депутат, голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця"

В останні кілька місяців — вал повідомлень про рейдерські атаки на компанії, що працюють в Україні.

Вражає цинізм, з яким відбирають цілі підприємства та їх майно вартістю десятки мільйонів доларів.

Рейдери отримують доступ до Єдиного державного реєстру і за лічені хвилини стають новими "власниками" активів.

Далі — кілька угод про купівлю-продаж вже з майбутніми "добросовісними набувачами" і все — підприємцям, справжнім власникам, які роками працювали в Україні, вкладали кошти у власну справу, залишається лише ходити по судах і звертатися до влади з проханням захистити їх приватну власність.

Реклама:

Про масштаб і нахабство рейдерів свідчить офіційна статистика та калібр компаній, які стали об'єктами атак.

За даними Міністерства юстиції, за шість місяців 2016 року зі скаргами на незаконне захоплення майна звернулося більше 1 тис підприємців. Серед них — компанії Novus, Bunge, Укрсоцбанк.

Задоволено лише близько 150 скарг, тобто 15%. За іншими випадками — або відмова, або розгляд ще триває. Про що це свідчить?

Інститут приватної власності в Україні сьогодні під більшою загрозою, ніж коли-небудь раніше. Через це під загрозою добробут людей та економіка країни.

Хто вкладатиме кошти, будуватиме заводи, випускатиме товари та послуги, якщо завтра в будь-якому куточку країни ваша власність може бути переоформлена на будь-кого з мінімальними шансами на відновлення власності?

Це страшно. На кону — мільярди гривень і відсутність відповідальності за кримінал. Прямі економічні наслідки рейдерства — зменшення інвестицій, зниження рівня конкуренції, подорожчання товарів та послуг. Нова хвиля поганих новин за кордоном — це найменший негатив незахищеності власності в Україні.

Рейдерство — це не проблема окремих компаній. Це проблема держави і кожного з нас. Якщо в Україні не буде захищене право приватної власності, негативний ефект відчують усі. Що робити, щоб зупинити рейдерство?

Перш за все — внести зміни в законодавство. Ще навесні ми з колегами зареєстрували законопроект 4216. Його мета — попередити незаконне захоплення підприємств. Хоча документ зареєстровано у березні, він досі не потрапив на розгляд в сесійну залу. Чому — окреме питання.

Прийняття проекту — це один з кроків. Іншим слід відновити можливість доведення права власності не тільки через дані Єдиного державного реєстру.

Крім того, Єдиний державний реєстр, як і інші реєстри власності, в тому числі нерухомості і земельних ділянок, податку на додану вартість, повинні бути забезпечені найвищим ступенем захисту від зовнішнього втручання.

Треба запровадити справжню відповідальність за злочини проти власності. Всі причетні до рейдерства, в тому числі реєстратори та організатори, повинні розуміти, що їм загрожуватимуть реальні терміни ув'язнення. Саме безкарність мотивує чинити нові злочини.

Особисто для мене приватна власність — одна з чотирьох опор, на якій стоїть держава. Тому нова хвиля рейдерства — величезний виклик, набагато важливіший за ті проблеми, які намагаються нам нав'язати на різних ток-шоу.

Щоб відповісти на нього, крім законопроекту 4216, наполягатиму на інших законодавчих запобіжниках. Закликаю долучитися всіх, хто не бажає "війни всіх проти всіх" і перетворення України на державу без майбутнього.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: