План реформ уряду в українському "вікні Овертон"

План реформ уряду в українському "вікні Овертон"

Минулого тижня уряд представив План пріоритетних дій на 2016 рік. У ньому відсутні плани швидкої приватизації або відкриття ринку сільськогосподарських земель.
Понеділок, 23 травня 2016, 21:30
Антон Ященко, директор Bendukidze Free Market Center

Минулого тижня уряд оприлюднив План пріоритетних дій на 2016 рік.

Ґрунтовний 211-сторінковий документ, розроблений спільно стратегічною групою радників на чолі з Лєшеком Бальцеровичем та Іваном Міклошем, отримав позитивні оцінки від незалежних експертів і організацій.

Документ чітко структурований, описує проблеми та цілі змін, містить плани заходів та цільові показники ефективності, і, що цікаво, - перераховує успіхи попереднього уряду в розрізі окремих напрямків.

Проте, після аналізу описаних пріоритетних дій напрошується висновок, що "вікно Овертона" (або ж "вікно дискурсу") зараз дуже маленьке, і не дозволяє відкрито декларувати радикальні ініціативи політичного кабінету Гройсмана.

Реклама:

Наприклад, у ньому відсутні плани швидкої приватизації або відкриття ринку сільськогосподарських земель.

Концепція "вікна Овертона" була запропонована американським юристом Джозефом Овертоном у середині 1990 років, як модель для оцінки політичних суджень щодо ступеня їх прийнятності в суспільстві, за шкалою: немислимі, радикальні, прийнятні, розумні, стандартні, діюча норма.

Безпечними і безризиковими межами вікна політичного дискурсу вважаються ідеї, що потрапляють у розряд прийнятних, розумних, стандартних, а ідеї за цими рамками - ризикованими і потенційно шкідливими для політичної кар'єри.

Поява і закріплення нових ідей у політиці, відповідно до моделі, відбувається при переміщенні/розширенні вікна дискурсу за підтримки незалежних громадських інститутів та експертного співтовариства, що дозволяє прогресивним політикам безпечно обговорювати ідеї та рішення, що до цього вважалися занадто радикальними.

З метою розширення українського "вікна Овертона", Bendukidze Free Market Center спільно з VoxUkraine та Kyiv School of Economics, провів Тиждень структурних реформ на честь Кахи Бендукідзе, якому 20 квітня виповнилося б 60 років.

Кожен з п'яти днів був присвячений окремому сюжету - ринку землі, валютній лібералізації, реформі енергетики, приватизації та будівництву правової держави.

Головний висновок дискусій реформаторських сил – в Україні непомірно високий рівень участі держави в економіці.

Значна кількість неприватизованих держкомпаній (більше 3500), перерозподіл держсектором приблизно 43% ВВП, надмірне регулювання економіки, - все це призводить до стримування конкуренції, розвитку корупції і, в кінцевому підсумку, менше 1% зростання ВВП.

Проаналізуємо "традиційні" фактори виробництва - працю, землю і капітал. З першим в українців проблем немає, але от з другим і третім у багатьох виникають суттєві складнощі.

Власники земельних паїв не мають можливості реалізовувати своє конституційне право - вільно розпоряджатися своєю власністю.

Справа не стільки у можливості продажу, скільки в тому, що відкритий ринок землі дасть економіці України: зростання цін на оренду і продаж землі с/г призначення, і можливість її використання в якості заставного майна для отримання кредитних ресурсів, необхідних для формування цілого прошарку дрібних і середніх фермерів.

За оцінкою проекту Easy Business, протягом найближчих восьми років ринок землі в Україні може збільшити ВВП на більш ніж 120 млрд дол. З капіталом схожа історія, - діючі валютні обмеження НБУ є одним з ключових стримуючих факторів залучення іноземних інвестицій, необхідних для росту економіки.

Причина проста - іноземні інвестори не готові вкладати валюту в економіку України не розуміючи коли і як вони зможуть отримати свої дивіденди.

Тим, хто хоче більше дізнатися про інші питання, які обговорювалися на Тижні структурних реформ, пропоную зайти на сайт Bendukidze Free Market Center.

Окрім вищезгаданих проблем і дискусій, Тиждень реформ продемонстрував, що в Україні розроблені не лише радикальні реформаторські концепції, що дозволяють досягти істотного економічного зростання в короткостроковій перспективі, але й сформовані цілі команди реформаторів, готові взяти відповідальність за їх реалізацію.

Логічним продовженням Тижня реформ стала систематизація ідей і концепцій в окрему Програму, яку ми назвали "Agenda for Ukraine".

Презентація та обговорення Програми планується на завтра, 24 травня, в рамках Роад-шоу вільного ринку (Free Market Road Show), який щорічно відвідує понад 45 міст Європи і Кавказу, з метою популяризації та просування ідей вільних ринків.

Участь у заході візьмуть, серед багатьох інших, Барбара Кольм (Barbara Kolm, Austrian Economics Center), Ярон Брук (Yaron Brook, Ayn Rand Institute), Принц Міхаель фон Ліхтенштейн (Michael von Liechtenstein, GIS) та Олександр Данилюк (Міністерство фінансів України). 

Запрошуємо усіх приєднатися до розширення "вікна Овертона" з ключових економічних питань в Україні та до обговорення Програми "Agenda for Ukraine" на Free Market Road Show 2016, 24 травня, в Києві, в Президент готелі.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: