"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Послання власникам "конвертів" та їхнім клієнтам

Послання власникам "конвертів" та їхнім клієнтам

Всі учасники незаконних схем повинні розуміти, що їм обов’язково доведеться відповідати перед законом – завтра чи післязавтра ми все одно до них прийдемо із запитаннями.
Середа, 2 березня 2016, 08:40
Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби

Припинити протиправну діяльність тіньового бізнесу в нашій країні, особливо в такі важкі для неї часи як в економічному, так і в політичному аспекті, – це принципове завдання для ДФС.

Податкові ями, конвертаційні центри та інші схеми ухилення від сплати податків треба знищити.

На жаль, незаконне переведення грошових коштів у готівку є одним з най поширених видів нелегального бізнесу. Левова частка незаконно зароблених грошей потрапляє в тінь саме через конвертаційні центри.

Дуже прикро, що користуються цим не тільки структури організованої злочинності, а й часом великі підприємства, керівництво яких у такий спосіб намагається уникнути сплати податків. Такий він, менталітет українського менеджменту.

Реклама:

Наше завдання - ліквідувати будь-які можливості існування тіньових схем.

Раніше для боротьби з конвертаційними центрами всі зусилля спрямовувалися на виявлення так званих "фірм-одноденок", що надавали послуги з конвертації коштів. Проте замовники таких послуг залишалися осторонь.

Тепер у зоні нашої уваги як ті, хто надають незаконні послуги з конвертації чи формування фіктивного кредиту, так і ті, хто ними користуються. Адже відомо, що без попиту нема пропозиції.

Сьогодні стоїть завдання викриття повних схем тіньового бізнесу та їх учасників: від виконавців до політичних кураторів. 

Протягом минулого року оперативними підрозділами ДФС припинено діяльність 60  конвертаційних центрів. З початку цього року  - вже 13. Тобто щотижня ми викриваємо як мінімум один конвертаційний центр.

Через ліквідовані цього року "конверти" пройшло 10,7 млрд грн. Збитки від їх діяльності - 1,3 млрд грн. Дуже часто до тіньових схем причетні комерційні банки. Зараз ми працюємо над дієвим механізмом боротьби з такими банками, у тому числі за допомогою Національного банку України.

Один з останніх прикладів - припинення діяльності конвертаційного центру, який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки з формування незаконного податкового кредиту з ПДВ та переведення безготівкових коштів у готівку на території  Чернігова та Києва.

Загальний обсяг проконвертованих ним коштів за 2015-2016 роки становив більше 100 млн гривень.

У своїй діяльності шахраї також намагаються використовувати і схеми з податковим кредитом з ПДВ. З початку року, за матеріалами оперативних підрозділів ДФС, розпочато 43 кримінальних провадження за виявленими фактами незаконно заявлених до відшкодування 302,1 млн гривень та незаконно відшкодованих з бюджету 12,2 млн гривень ПДВ.

Виявлено ознаки кримінальних правопорушень та розпочато 201 досудове розслідування за фактами ухилення від сплати ПДВ на суму 1,7 млрд гривень. Поки що відшкодовано – 6,6 млн гривень.

Порушено 20 кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання сільськогосподарськими виробниками (переробниками) спеціального режиму оподаткування на суму 304,6 млн гривень.

ДФС вживає всіх можливих легальних інструментів боротьби з тіньовим бізнесом. Над цим працюють кваліфіковані фахівці, в арсеналі яких електронні бази даних, аналітичні системи, що дозволяють виявляти шахраїв.

Всі учасники незаконних схем повинні розуміти, що їм обов'язково доведеться відповідати перед законом - завтра чи післязавтра ми все одно до них прийдемо із запитаннями.

Разом з тим я хочу звернутися до платників податків, власників великих і маленьких підприємств. Будьте свідомими. Перевіряйте контрагентів, перевіряйте своїх бізнес-партнерів, звертайте увагу, чи легально та прозоро вони ведуть свою діяльність.

Якщо вам потрібна допомога, звертайтеся до органів ДФС. Ми, зокрема, можемо надати вам інформацію, за якими ознаками виявити незаконну діяльність підприємств.

Або ви можете звернутися до Державної фіскальної служби у разі виявлення підозри на незаконну діяльність у ваших контрагентів.

Давайте разом працювати прозоро та відповідально.  

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: