398 тисяч на місяць. Чому моя зарплата не є високою

398 тисяч на місяць. Чому моя зарплата не є високою

Досить бути лицемірними та заплющувати очі на те, що керівник з окладом 10 тисяч гривень має будинок за мільйон доларів.
П'ятниця, 29 січня 2016, 20:13
Голова правління ПАТ "Укргазвидобування" Олег Прохоренко

На цьому тижні навколо "Укргазвидобування" деякі політики дуже старанно розганяли "скандал" про підвищення зарплат в компанії.

Дуже сильно старалися, залучаючи проплачені статті в інтернет ЗМІ, залучаючи "експертів".

"Жах – у Прохоренко зарплата мільйон!".

Доморощені "експерти" та політики, звичайно, краще за будь-кого знають, скільки повинні бути зарплати в світовій нафтогазовій галузі, як взагалі треба проводити реформи, та що саме є показником ефективності реформ.

Реклама:

Для мене особисто в цьому "скандалі" нема нічого дивного, бо з "Укргазвидобування" саме ці люди, які розганяли статті, в минулому висмоктували шалені мільярдні статки. За нашими оцінками, розмір корупції в "Укргазвидобування" був на рівні 2-3 млрд гривень на рік.

Завдяки нашим реформам ці "кровосісі" втратили свої мільярди. Ми робимо реформи, і від цього багато вампірюг волають що є сили. Це нормально – вони подихають. Це не перший і не останній "скандал", який вони будуть розганяти проти мене та моєї команди. Ми готові.

Я прийшов в одну з найбільших, найважливіших але й одну з найкорумпованіших державних компаній України проводити реальні реформи.

Такі реформи, як мене навчили протягом 6 років навчання в кращих американських університетах, включаючи найкращу світову школу державного управління імені Кеннеді в Гарвардському університеті.

Такі реформи, як мене навчили протягом 8 років в найкращій світовій компанії стратегічного консалтінгу McKinsey & Co, де темп роботи "рік за 3". В McKinsey я структурував та проводив реформи в декількох національних та міжнародних нафтогазових компаніях, в кращих приватних компаніях та державних органах загалом в 7 різних країнах.

Це звичайно, не так яскраво, як "досягнення" "кровосісь", які знаються на схемах, як украсти мільярди з будь-якого держпідприємства. Я не заробив мільярди, але якісно та принципово робив свою справу.

Я провів загалом біля 13 років за кордоном, навчаючись та працюючи в найкращих університетах та компаніях світу. Я трохи знаюсь на тому, що таке кращі світові практики управління, що таке реформи і як їх проводити.

В "Укргазвидобування" я та моя команда проводимо справжні реформи, а не просто розказуємо про них, як люблять робити багато "експертів" та політиків.

Справжні реформи завжди викликають жах, гнів, обурення, відчуття несправедливості – підняття тарифів, відміна пільг, скорочення неефективного персоналу, скорочення неефективних витрат, або, в нашому випадку, підняття зарплат.

Так, ми робимо реформи і будемо продовжувати їх робити – подобається це чи ні тим, хто втратив мільярди гривень "корупційної ренти". Попереду ще багато обурень та волань!

Для "Укргазвидобування" реформи – це питання не просто підвищення ефективності. Це – боротьба за енергонезалежність України, це підвищення видобутку газу до 20 млрд кубів, що дозволить нарешті зняти Україну з російської газової голки.

Протягом останнього десятиліття видобуток УГВ бовтається на рівні 14,5-15 млрд кубів. При цьому Україна закуповувала десятки мільярдів кубів російського газу. Весь фінансовий ресурс УГВ, який дозволяв збільшити видобуток, висмоктувався вампірами-корупціонерами. Як результат – до банкрутства йшла вся Україна.

Тільки в 2013 році Україна заплатила за імпорт газу 12 мільярдів долларів. У підсумку, жадібність поколінь керівників та їх політичних хазяїв ледь не вбили країну.

Коли я прийшов в УГВ, картина була ясна та жахлива – попередники висмоктали все, що тільки встигли, та фактично підготували компанію до банкрутства.

Влітку "Укргазвидобування" – це був такий дрейфучий безпорадний корабель з пробитим дном. Видобуток падав. Перспектив зростання нуль, тому що останні 5 років інвестиції в розвідку, видобуток були мінімальні – тільки на підтримання саме того рівня 14,5-15 млрд кубів.

На рахунках залишилось 500 тис гривень з 3 млрд кредитного портфелю, 1 млрд фактично був в дефолті – вже півроку компанія не платила відсотки, не кажучи про погашення тіла. З компанії систематично виводилися гроші.

Лише декілька прикладів. В травні 2015 року 373 млн гривень були виведені на депозит в "Банку Інвестицій та заощаджень". На протязі місяця до мого приходу були нашвидкоруч проведені сумнівні тендери загалом на 100 млн гривень.

На хитрій операції з закупівлі морського (!) койлтюбінгу для потреб нашого "Полтавагазвидобування" намагалися вкрасти 54 млн гривень. На закупівлі обладнання КІПіА для Шебелинського заводу намагалися вкрасти 36 млн гривень. І далі і далі – список оборудок дуже довгий.

Щось вдалося повернути, за щось продовжуємо судитися. Крім цього, був ряд судових справ по стягненню з УГВ сотень мільйонів гривень. При цьому попереду ясно маячив привід багатомільярдних виплат за новою ставкою ренти 70% - лише в серпні 2015 року УГВ повинен був сплатити 4 млрд гривень ренти. 4 млрд, яких, завдяки оборудкам, у компанії просто не було.

За півроку ми фактично реаніміювали компанію. Завдяки реформам ми втримали та стабілізували фінансовий стан. Ми втримали видобуток та не дали йому впасти ще більше. Ми виконали всі зобов’язання – ми виплатили загалом 20 млрд гривень податків, ми наздогнали графік платежів за кредитами. Ми вийшли з дефолту.

Але що найголовніше – за підсумками півроку виробничники чесно кажуть – нова команда так забезпечила виробництво всім необхідним, що у них більше не залишилось виправдовувань, чому може падати виробництво. Це все – незважаючи на ренту 70%, на вихід з банківського дефолту, та інших поточних проблем.

Останні півроку переконали мене особисто – УГВ може і повинна видобувати більше газу для України.

Не треба вигадувати велосипед. Треба просто робити дві речі: перше - не красти, друге - впровадити в УГВ те, що вже давно працює в світових нафтогазових компаніях: нормальні практики управління та сучасні методики видобутку: ГРП, койлтюбінгові операції, забурка бокових стволів, горизонтальне буріння тощо. Ми робимо саме ці дві речі.

Сьогодні ми почали реалізацію амбітних, але цілком реальних, цілей із зростання видобутку газу УГВ до 20 млрд кубів газу до 2020 року. Це буде можливим, якщо ми зможемо і надалі розвивати компанію, у відповідності до кращих світових практик управління та впровадимо все те, що працює в світі, та звичайно, якщо не повернеться "корупційна рента" на 2-3 млрд гривень.

Авторітетно стверджую: сьогодні Укргазвидобування – лідер з реформування за багатьми напрямками. Ми найпрозоріша та найфективніша компанія з закупівель. Ми зекономили тільки на закупівлях 600 млн грн, які попередне керівництво, за сприяння високопоставлених політиків, виймали з цієї компанії.

За пару місяців ми стали лідером на Prozzoro, де ми провели закупівель взагалі на 700 млн грн, та при цьому зекономили 140 млн грн. Ми реально розпочали боротьбу з корупцією і підвищення зарплат – це і є боротьба з корупцією.

Корупція – це не якесь ефемерне явище. Це – оператор бурової установки з окладом 4 тисяч грн, якого примушують зливати тонни дизелю, і він змушений приймати участь, тому що все одно його зарплата в рази менша того, що він отримує від дизелю.

Це – головний технічний спеціаліст, який з окладом в 12 тисяч грн затверджує технічне завдання для проведення тендеру на 200 млн і за "якихось" 5 тисяч долларів запише саме ту спеціфікацію, за якої компанія витратить на 50 млн грн більше.

Корупціонерам-"кровосісям" вигідно тримати низькі зарплати, аби тримати людей на корупційному гачку.

З 1 січня ми взяли курс на підвищення зарплат по всій компанії. Ми знімаємо людей з корупційного гачку. Це – необхідна умова для викорінення корупції та створення фундаменту майбутнього зростання видобутку газу до 20 млрд м3 на рік.

Ми вже підвищили зарплати в цілому мінімум на 22,5%. При цьому 15% – це підвищення премії за досягнення показників з видобутку. Для ключових спеціальностей підвищення більш суттєве – люди, які відповідають за сотні мільйонів і мільярди витрат, справді класні спеціалісти, повинні мати адекватну компенсацію.

Більш того, за деякими спеціальностями ми залучаємо справді унікальних світових спеціалістів і за них ми конкуруємо з іншими компаніями світу, а тому і зарплата буде на міжнародному рівні. Так працюють нормальні компанії, і ми теж йдемо до цього.

В "Укгразвидобування" ми ламаємо старий "соціальний контракт", який існував роками - низи заплющували очі на те, що верхи крали мільярди та віддавали своїм господарям-політикам, а у відповідь верхи заплющували очі на те, що низи крали мільойни.

Ми це зупинили і запропонували інший контракт. Ми ставимо супер цілі з видобутку газу, піднімаємо зарплати, залучаємо супер-фахівців із справді експертизою мирового класу, але вимагаємо нульової толерантності до корупції.

Ми знімаємо людей з корупційного гачку і даємо можливість думати тільки про те, як видобути більше газу для України. Ми не вигадуємо велосипед – ми просто беремо звичайні практики ефективних компаній.

Підвищення зарплат в УГВ – це шлях до економії мільярдів компанії на "корупційній ренті", це мільярди, які підуть на нарощування видобутку, а у підсумку це – зростання видобутку газу. Наша мета – 20 млрд м3 на рік, і ми будемо робити все, щоб його досягти.

Підвищення зарплат в УГВ – це також приклад реформування для всього державного сектору. Досить бути лицемірними та заплющувати очі на те, що керівник з окладом 10 тисяч гривень має будинок за мільйон доларів.

Ми взяли на себе відповідальність зробити нашу компанію чесною, та показали приклад іншим державним компаніям.

І наостанок – про мою особисту зарплату. Так, з 1 січня правління Нафтогазу встановило мені оклад 398 тис гривень. Так, на папері, здається, багато, але мій досвід реформування каже мені, що це – дуже гарна інвестиція для Нафтогазу та для країни.

Мільярди УГВ, які я не вкраду, як попередники з окладом в 22 тис гривень, я вкладу в досягнення мети в 20 млрд кубів газу.

Мабуть, в "Нафтогазі" теж дуже хочуть досягти видобутку 20 млрд кубів, тому що тоді їм доведеться платити менше за імпорт газу. Зростання видобутку УГВ до 20 млрд м3 означає скорочення імпорту на 5,5 млрд м3 на рік – а це економія близько 1 млрд доларів на рік для всієї України.

Тому система мотивації для керівника УГВ, яка зараз в процесі розробки та затвердження, буде повністю сфокусована на досягненні супер цілей з видобутку, та прив’язана до економічної ефективності видобутку.

Ну і звичайно, те, що я чесно зароблю в УГВ – все одно буде в рази менше, та в рази ризикованіше, ніж я міг би заробляти зараз в Австралії, Канаді, ОАЕ, Саудовській Аравії, чи ще десь, куди мене наполегливо запрошували на протязі останніх років.

Але я вирішив взяти участь в реформуванні рідної України і буду і далі це робити.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: