Все таємне стало явним. Як працює портал публічних коштів

Все таємне стало явним. Як працює портал публічних коштів

Фінансова культура українців поліпшиться. З'явився офіційний портал публічних фінансів, який допоможе їм стежити за використанням коштів держбюджету.
Середа, 27 січня 2016, 09:00
Наталія Кравченко, голова правління ГО "МАЄ БУТИ"

Мало хто з нас пильнує власні фінансові витрати, калькулює бюджет сім'ї або зберігає чеки.

Так склалося, що особиста фінансова культура населення в Україні недостатньо розвинена.

Що вже казати про контроль за використанням коштів державного бюджету.

Ці платежі - також наші фінансові витрати, адже вони не абстрактні, не "урядові" і не "державні", а публічні, тобто громадські, народні.

Реклама:

Таку можливість - контролювати, куди витрачаються наші бюджетні гроші, - втілено в одному з найбільш динамічних та революційних проектів, що стартував у 2015 році: на офіційному порталі публічних фінансів України "Є-data".

Цей проект втілює ідею оприлюднення в інтернеті даних про використання публічних коштів, тобто дозволяє громаді контролювати владу.

"Є-data" - це платформа, яка, на відміну від більшості проектів з використання відкритих даних, має законодавче підґрунтя. Вона є офіційним державним ресурсом, на якому інформація оприлюднюється згідно із законом "Про відкритість використання публічних коштів".

Зараз там можна знайти трансакції казначейства, звітність розпорядників бюджетних коштів, укладені ними договори та акти про їх виконання.

"Є-data" акумулює найбільшу базу відкритих фінансових даних в країні з максимальним рівнем достовірності, оскільки за порушення передбачені санкції. Розміщена там інформація підтверджена електронно-цифровим підписом, а дані зберігаються у захищеному дата-центрі Міністерства фінансів України.

Побачити на сайті e-data.gov.ua, як витрачаються гроші платників податків, нескладно. Достатньо визначитися з організацією - об'єктом дослідження, знати її  код ЄДРПОУ та скористатися пошуковою системою сайту.

 Натисніть для збільшення

Шукати інформацію можна на вкладці "Пошук за трансакціями" серед платіжних документів або на вкладці "Пошук за розпорядниками" серед звітності.

 Натисніть для збільшення

Для пошуку за трансакціями необхідно задати часовий період, який не повинен перевищувати 92 дні. Кожну трансакцію з переліку можна відкрити, натиснувши на неї. Інформація відкриється у формі платіжного документа, де зазначено, коли, ким, скільки, за що та кому було сплачено.

 Натисніть для збільшення

Для більш детального ознайомлення результати пошуку можна вивантажити на свій комп'ютер у вигляді файлу, натиснувши кнопку "скачати".

Вся інформація, що міститься на сайті, має машинозчитуваний формат - це обов'язкова умова відкритих даних. Тобто після вивантаження інформацію можна обробляти: фільтрувати, проводити розрахунки, будувати моделі, візуалізувати - все залежить від бажання та навичок користувача.

 Натисніть для збільшення

Візуалізовані дані дозволяють більш наочно продемонструвати громадськості основні напрями використання бюджетних коштів.

Якщо користувача порталу зацікавить інформація про використання коштів, що відображена в певній трансакції, то за законом "Про доступ до публічної інформації" він може звернутися до відповідного суб'єкта влади із запитом.

Наприклад, жодна державна структура не обходиться без значних витрат на обладнання та програмне забезпечення, але, на жаль, визначити, наскільки такі витрати виправдані, без додаткової інформації складно. Така можливість з'явиться на порталі з появою наступного модуля - "Прозорий бюджет".

 Натисніть для збільшення

Популяризувати ідею використання громадськістю відкритих даних про публічні фінанси важливо, адже це простий та дієвий інструмент контролю, здатний підвищити відповідальність розпорядників бюджетних коштів.

Реалізація такого діалогу суспільства і влади - результат спільних зусиль багатьох людей, об'єднаних ідеєю зробити державну владу більш прозорою, а публічну інформацію - максимально корисною для громадськості.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: