400 мільйонів євро від ЄІБ: куди підуть гроші

400 мільйонів євро від ЄІБ: куди підуть гроші

Проект має особливість: ЄІБ надає 400 млн євро, а загальна сума коштів, що буде спрямована в аграрний сектор, становитиме 800 млн євро.
Вівторок, 29 грудня 2015, 11:39
Владислава Рутицька, заступник міністра аграрної політики з питань євроінтеграції

Модернізація агросектора - це те, від чого залежить майбутнє галузі, диверсифікація експорту та розширення поставок продукції.

Під кінець року маємо гарну новину: підписання фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком на 400 млн євро.

Це дозволить залучити кошти для проектів з модернізації вітчизняного агросектора на 12 років з чотирирічним пільговим періодом.

Мова йде про реалізацію проектів у сфері вирощування зернових та олійних культур, модернізації рибного господарства та аквакультури в Україні.

Реклама:

Для чого це потрібно

Підприємства аграрного сектора України відчувають як нестачу власних ресурсів для розвитку та підвищення інвестиційної активності, так і нестачу кредитів.

На жаль, основними трендами фінансового ринку є обмеженість кредитних коштів та їх висока ціна, особливо для малого та середнього підприємництва на селі.

Банки обмежують кредитування галузі, вони сприймають її як відносно ризикову. Її частка в кредитних портфелях комерційних банків становить лише 6%. Більшість малих та середніх підприємств не можуть отримати доступ до банківського фінансування через неможливість виконати вимоги щодо застави.

Комерційні банки часто вимагають заставу вартістю 100-200% від суми позики. Земля не може служити заставою, а нерухоме майно, сільськогосподарська техніка, обладнання і машини часто зношені і не мають достатньої вартості.

Сільськогосподарська продукція вважається ризиковою заставою через її сезонність, уразливість протягом зберігання і транспортування.

Зазвичай комерційні банки видають невеликим підприємствам короткострокові кредити з високими процентними ставками. Під час весняної сівби 2015 року вони становили 25-42%. Саме тому міністерство проводить роботу щодо розширення доступу до додаткових фінансових інструментів, і така робота має успіх.

Куди підуть гроші

Перед підписанням угоди з Європейським інвестиційним банком була проведена велика робота, адже це об'ємний проект. Мої перші зустрічі з банком відбулися у лютому-березні 2015 року, а в червні ми підписали декларацію про наміри.

Були організовані численні технічні консультації, опрацьовані документи для угоди, вироблена спільна позиція залучених міністерств: Мінфіну, МЗС, МЕРТ, Мін'юсту, Мінекології, секретаріату уряду, Укрексімбанку.

Питання залучення коштів були обговорені з представниками малого та середнього аграрного бізнесу, рибного господарства, асоціаціями сільгоспвиробників, науковими установами.

Кредит AgriApexLoan спрямований на фінансово-кредитну підтримку малого та середнього підприємництва: на його фінансування буде виділено 70% суми. Проект має особливість: ЄІБ надає 400 млн євро, а загальна сума коштів, що буде спрямована в аграрний сектор, становитиме 800 млн євро.

Це відбуватиметься завдяки тому, що інвестиційні проекти будуть фінансуватися коштами позики ЄІБ у розмірі 50% від вартості проекту. Джерелом фінансування решти 50% будуть кошти банків-учасників або реалізаторів проектів. Це дозволить розширити коло підприємств, що отримають доступ до довгострокових ресурсів.

Підтримку отримають інвестиційні проекти у таких сферах.

1. Первинне виробництво зернових та олійних культур.

2. Розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки, очистки, сортування, тестування і зберігання зернових та олійних культур.

3. Реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства.

4. Обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування.

5. Дослідні станції, випробувальні лабораторії, обладнання для досліджень та професійного навчання, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікації, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Ці кошти дозволять профінансувати модернізацію виробництва, створити нові виробничі потужності, розвинути інфраструктуру та логістику.

У перспективі це дасть можливість збільшити податкові надходження підприємств до бюджету країни, позитивно вплине на бізнес-клімат та створить передумови для активізації інвестиційної діяльності. Крім того, це допоможе українським аграріям наростити експорт і створити робочі місця.

Що далі

Після підписання фінансової угоди робота не закінчується. Наступний етап - ратифікація угоди Верховною Радою, тільки після цього вона набере чинності.

Мінфін, Мінагрополітики та Європейський інвестиційний банк здійснюватимуть загальний нагляд та відповідатимуть за реалізацію проекту шляхом створення групи з управління ним. Буду інформувати про хід реалізації та успіхи аграріїв.

Реалізація проекту була б неможлива без співпраці Кабміну та Адміністрації президента. Сподіваюся, Верховна Рада ратифікує угоду щонайскоріше. Сільгоспвиробникам потрібна допомога для виходу на новий конкурентний рівень.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона непретендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися зточкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеноїінформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: