Аграрії перекривають дороги і спалюють трактори. Хто смикає за ниточки?

Аграрії перекривають дороги і спалюють трактори. Хто смикає за ниточки?

У понеділок по всій країні пройшли штучні страйки за участі аграріїв. Хто розбурхує населення і які цілі переслідує?
Вівторок, 29 грудня 2015, 10:30
Дмитро Дєнков, керівник проекту "Економічна правда"

Цирк навколо скасованих і нескасованих податкових пільг для аграрних компаній триває.

У понеділок по всій країні пройшли страйки за участі аграріїв. Перекрили два десятки доріг, заблокували пости, спалили трактор та планують 29 грудня продовжувати, пише портал Agravery.com.

Отже, вимога протестучих  – не підемо з доріг, поки президент не ветує зміни до Податкового кодексу, які Рада голосувала напередодні в рамках "бюджетного пакета".

"Всеукраїнська Аграрна Рада виступила ініціатором звернення до Президента… Відкрите звернення громадських профільних організацій уже підписали Асоціація Виробників молока, Асоціація "Свинарі України", Аграрний Союз, ВГО "Українська аграрна конфедерація",  Асоціація "Теплиці України", Національна асоціація цукровиків України, Українська Асоціація виробників картоплі, Асоціація фермерів і приватних землевласників, Асоціація тваринників України", - пише згадане видання.

Реклама:

Щонайменше п’ять виділених темним кольором асоціацій мають безпосереднє відношення до екс-заступника міністра Андрія Дикуна. Власне, портал Agravery, що забезпечує медіапідтримку страйку, належить саме Дикуну.

Дикун є відомим лобістом молочників, тваринників та середніх аграріїв. Раніше вони активно влаштовували мітинги, вимагаючи зберегти спеціальний режим по сплаті ПДВ хоча б для тваринництва.

Раніше ЕП уже писала, що спецрежим ПДВ для аграріїв був одним із спірних питань при ухваленні податкових змін в Раді - їх не могли ухвалити протягом шести годин. Здебільшого весь цей час аграрне лобі в особі окремої політичної сили торгувалося з урядовцями.

І частково їм навіть вдалося відвойовувати для себе необхідні пільги.

В принципі, вони добились значних успіхів. Так, для молочного скотарства уряд залишив 80% пільг, для всіх інших видів тваринництва – 50%. Це більше ніж те, на що погоджувався МВФ. Цим результатом можна було б бути задоволеним.

Це максимум, який можна було вичавити в таких умовах. Не будемо на цьому детально зупинятися, ЕП уже про це писала.  

Чи сподобалося б вам стояти в такому заторі через аграрних мільярдерів, які хочуть більше пільг? 

Проте, старйкарі наполягають, щоб спецрежим ПДВ повернули в тому вигляді, яким він був раніше. Тобто, щоб 100% коштів від несплаченого ПДВ залишалися у них на спецрахунках.

Хоча ця вимога із розряду фантастики, але у них є свій аргумент.

Який? Як відомо, крім зміни моделі спецрежиму ПДВ, змінами до Податкового кодексу також передбачено відновити норму про відшкодування ПДВ експортерам зерна і технічних культур. Це, власне, така собі компенсація аграріям за пільговий спецрежим ПДВ, який у 2017 році таки має бути скасований.

ЕП уже пояснювала, чому одна з пільг більш вигідна "тваринникам", а інша – "рослинникам"

Так от страйкарі, а радше їх боси, буцімто, незадоволені тим, як це ПДВ при експорті буде відшкодовуватися. Що вони кажуть?   

"У результаті кулуарних торгів, що проходили за закритими дверима, дана пропозиція трансформувалося в поділ реєстру на підприємства, що відповідають критеріям автоматичного відшкодування і таким, що критеріям не відповідають, із збереженням таких корупційних підстав для виключення з числа "автоматників" як відсутність по місцю реєстрації та неподання відомостей", - йдеться у звернені Всеукраїнської аграрної ради.

Тобто, основною причиною протесту є… модель відшкодування ПДВ, запропонована новим кодексом, а не спецрежим ПДВ. Так, протестуючі кажуть, що залишити спецрежим ПДВ необхідно, "допоки уряд не доведе, що він готовий і на практиці відшкодовує ПДВ вчасно і в повному обсязі".

Загалом, здається страйкарі, хто б вони насправді не були, аграрії чи гастролери, зайшли занадто далеко.

На мою думку, це чергова театралізована вистава для шантажу влади.

Чому я в цьому так впевнений?

Так, в рамках змін до Податкового кодексу було прийняте рішення про створення двох списків на відшкодування ПДВ, один – в автоматичному режимі, інший – на загальних правилах. Обидва списки повинні бути публічні та відшкодовуватись ПДВ може тільки в порядку хронологічної черги.

Також були виключені зі списку претендентів на "автомат" ті, хто робив капітальні інвестиції в розмірі 3 млн грн.

Це суттєво зменшує ризики корупції, хоча дійсно у зв’язку із відсутністю за місцем реєстрації та неподання відомостей суб’єкт може бути виключений з претендентів на автоматичне відшкодування.

Але це не нові правила і в цілому, порівняно із теперішньою системою, зміни у відшкодуванні ПДВ є суттєвим проривом. У версії, що спочатку пропонував уряд, такої процедури як автоматичне відшкодування не було взагалі.

Звичайно можна бути незадоволеним навіть цим. Але є одне "але". Тваринникам насправді невигідне відшкодування ПДВ в будь-якій формі, адже це підвищує закупівельні ціни на корм, тобто зерно, для тварин, що становить 60-80% собівартості продукції. Чому тваринницьким асоціаціям добиватись більших цін на внутрішньому ринку зернових ­– незрозуміло.

Очевидно, що образились саме експортери зерна. Питання: які саме? В принципі аграріям середнім чи великим не так і важко виконати перший критерій для автоматичного відшкодування ПДВ – мати 40% виручки саме від експорту.

Навіть якщо обсяг складає менше 40%, то аграрію все одно вигідно щоб "автомат" мав хоча б трейдер, оскільки він тоді зможе всю суму відшкодування закласти у закупівельну ціну. Головне аби автоматичне відшкодування ПДВ на зерно в принципі було, тоді незалежно від суб’єкта його отримання, внутрішня ціна на зерно буде вищою.

Доволі ймовірно проблема у другому обов’язковому критерію на автоматичне відшкодування ПДВ – наявність активів обсягом не менше триразового обсягу від суми відшкодування. Тут у частини трейдерів, насправді, є проблеми. У багатьох є високий обсяг експорту при відносно малих активах, тобто у тих, який немає багато власних елеваторів, портів, переробних заводів.

Тому частина терейдерів стане на автоматичне відшкодування, а частині – ні. Цим трейдерам набагато вигідніша система, яку пропонував уряд – один список без автоматичного відшкодування.

Аграріям же, по великому рахунку, має бути більш-менш все одно хто має право на автомат – головне аби хоч хтось із трейдерів міг його швидко отримувати щоб закладати його у повній мірі у закупівельну цін. Та й для самих аграріїв, що вирощують самі культури, наявність достатньої кількості активів не повинна бути проблемою.

Аграрії самі не розібрались і ними просто маніпулюють. Тому поточна позиція щодо протесту серед аграріїв виглядає інспірованою кимось іншим.

Варіант №1. Це агрохолдинги-птаховиробники, жадібність та пиха яких, бере гору над здоровим глуздом. Чому лише птаховиробники. Тому що ¾ від пільг за спецрежимом ПДВ дістаються їм.

Варіант № 2. Це незадоволені зернотрейдери.

***

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: