Митниця в управлінні іноземців: не ми перші, не ми останні

Митниця в управлінні іноземців: не ми перші, не ми останні

Кабмін хоче віддати в управління іноземній компанії чотири з 25 митниць - Закарпатську, Львівську, Волинську та Чернівецьку. Можливо, уже з січня.
Вівторок, 17 листопада 2015, 16:30
Руслан Демчак, засновник корпорації UBG, заступник голови Ради федерації роботодавців Києва

Напевно, такої колосальної корупції, яка існує на українській митниці, нема в жодній іншій сфері.

Уряд відповідно до міжнародного досвіду має намір укласти угоду на два-три роки з однією з європейських компаній, якій передадуть українські митниці для спільного управління.

Тобто буде подвійне паралельне управління та спільний прозорий аудит.

До кінця тижня повинні бути оголошені тендер та критерії, за якими буде запрошена іноземна компанія.

Реклама:

Найбільш імовірний партнер - британська Crown Agents, яка працює з клієнтами в більш ніж ста країнах.

Її управлінські компетенції дозволяють їй керувати державними фінансами, вести гуманітарні та антикризові заходи, управляти банками та інвестиціями, займатися закупівлями, логістикою, продовольчою безпекою, спрощенням процедур торгівлі, працювати у сферах охорони здоров'я, ІТ-консалтингу і навчання.

Співпраця Crown Agents з українськими чиновниками триває понад десять років. Спеціалісти компанії надають консультації у різних галузях та проектах. Один з останніх - проект "Гармонізація системи державних закупівель в Україні із стандартами ЄС". Вартість проекту становить 4 млн євро.

Реформування митниць має всесвітні приклади: Латвія, Болгарія, Албанія, Індонезія, Південний Судан, Мозамбік. Спектр роботи експертів широкий - від початкових консультацій до повного управління всіма митними операціями.

В Україні така співпраця не означає повного управління іноземною компанією українською митницею. Мова йде насамперед про консультаційні послуги з побудови ефективного кадрового потенціалу, автоматизації, аналізу законодавчого забезпечення, моніторингу вантажів спеціальними групами.

Попередньо наголошувалося, що Кабмін хоче в порядку експерименту на першому етапі віддати в управління іноземній компанії тільки чотири з 25 митниць - Закарпатську, Львівську, Волинську та Чернівецьку.

Досвід Болгарії показав, що залучення іноземних експертів протягом 2002-2010 років збільшило надходження до бюджету на 80% або на 2 млрд євро. За три роки реформування латвійської митниці обсяг стягнутих податків і мит зріс на 90%.

За словами експертів, після проведення тендерних процедур пілотний проект можна запустити вже з січня 2016 року, а до квітня можна повністю реалізувати проект із залучення іноземців до спільного управління митницями.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: