Скільки кияни заплатять за борги "попередників"

Скільки кияни заплатять за борги "попередників"

Офіційно у столиці живе майже три мільйони осіб. Якщо припустити, що ця цифра статична, то кожен киянин, включаючи дітей, винен кредиторам 5 803 грн.
Понеділок, 15 червня 2015, 12:04
Гліб Канєвський, експерт Центру політичних студій та аналітики

Яке відомо, уряд веде переговори щодо реструктуризації українських зовнішніх боргів.

Складовою частиною цих переговорів є розстрочка та, ймовірніше за все, списання частини боргу столиці України.

Саме через це Київ фактично зобов'язаний платити тим самим консультантам, що і Міністерство фінансів.

27 травня 2015 року департамент фінансів Київської міської державної адміністрації акцептував пропозицію на 600 тис дол британської компанії White & Case LLP за юридичний супровід столичних боргів.

Реклама:

Це 12,852 млн грн за курсом НБУ на момент акцепту. Угода з фірмою повинна бути підписана до 30 грудня 2015 року. Її умови тримаються в секреті.

За інформацію департаменту, британську компанію обрали без конкурсу на основі постанови уряду №132 від 25 березня 2015 року.

Нею Арсеній Яценюк зобов'язав київську владу під час будь-яких правочинів з зовнішніми кредитами, строк погашення яких настає до 2018 року, залучати дві компанії: Lazard Freres SAS, Франція, та White & Case LLP.

Нагадаємо, перша з них є головним посередником у переговорах з зовнішніми кредиторами України.

Натисніть для збільшення 

Масив боргів, які Україна хоче реструктуризувати з дисконтом 40% , сягає 15,3 млрд доларів. Київська мерія, як повідомив директор департаменту фінансів КМДА Володимир Репік, заборгувала за кордоном значно менше - 550 млн дол, або 11,605 млрд грн за нинішнім курсом НБУ.

Згідно з висновками дослідження стану боргових зобов'язань Києва, яке провели аналітики "Публічного аудиту", попередні столичні градоначальники брали кредити, аби повернути попередні борги.

Це є доброю традицією в усьому світі, але за умови, що економіка позичальника зростатиме, а обмінний курс залишається більш-менш стабільним. Коли ж відбуваються події, з якими стикнулася Україна в 2014-2015 роках, майже невідворотно виникають проблеми з обслуговуванням боргу.

Саме тут починаються переговори подібні до тих, що відбуваються зараз.

Від 2005 року кияни винні 250 млн дол із ставкою 8% річних банку Credit Suisse First Boston International, Великобританія. Термін погашення - до 6 листопада 2015 року включно. Від 2011 року кияни завинили ще 300 млн дол із ставкою 9,375% річних також британському банку Kiev Finance PLC.

Судячи з назви, це компанія, яка була створена спеціально для організації фінансування від багатьох джерел.

"Загальний обсяг внутрішнього боргу Києва на 1 червня 2015 року становить 5 165,3 млн грн", - підкреслив Репік.

Всього за киянами числяться борги на 16,77 млрд грн.

За інформацією головного управління статистики Києва, на 1 квітня 2015 року чисельність населення столиці становить 2 889 904 осіб. Якщо припустити, що ця цифра статична, то кожен киянин, включаючи дітей, винен кредиторам 5 803 грн.

Втім, майбутня угода з White & Case LLP - не остання. Згідно з річним планом закупівель департаменту фінансів КМДА, до кінця 2015 року планується також укласти угоду з французькою Lazard Freres SASS. На це в бюджеті столиці відклали 34,65 млн грн.

Загалом на обслуговування боргів у 2015 році київська влада планувала витрати 52,5 млн грн.

Натисніть для збільшення

Фото на головній: міський голова Києва Віталій Кличко. Фото rbc.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!