"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укрспирт": зачароване коло корупції

"Укрспирт": зачароване коло корупції

Противники приватизації спиртозаводів зацікавлені у тому, щоб суспільство і далі оплачувало оборудки злодіїв - крадіжку акцизів та завищення вартості спирту.
П'ятниця, 3 квітня 2015, 10:54
Ростислав Чайківський, учасник конкурсу з обрання керівника "Укрспирту"

"Укрспирт" заслужено посідає перші місця у переліку корупційних скандалів в Україні, адже там щороку втрачаються мільярди.

В результаті перед суспільством стоїть низка запитань, які вимагають негайного вирішення.

Перше - як навести лад на ринку алкоголю, щоб припинити мільярдні розкрадання акцизу.

Друге - чи варто приватизовувати "Укрспирт". Якщо так, то яка його реальна вартість, і чи не продешевить Україна, зробивши це зараз, під час війни.

Реклама:

У рамках участі в конкурсі з обрання керівника "Укрспирту" я проаналізував поточну ситуацію в галузі та світову практику.

У результаті вдалося напрацювати рішення, які я готовий втілити в життя: провести у галузі швидкі, ефективні та радикальні реформи. Тільки новими методами можна розрубати цей гордіїв вузол.

Контроль за ринком алкоголю

Аби зрозуміти, як побороти мафію, що наживається на "лівому" алкоголю, потрібно трохи зануритися в історію. З середніх віків виробництво спирту було державною монополією. У зв'язку з неможливістю контролю роздрібного ринку це був єдиний спосіб забезпечити контроль за доходами казни.

Із стрімким розвитком міжнародної торгівлі, здешевленням та пришвидшенням логістики, гуманізацією суспільства країни зіткнулися з неефективністю державних алкогольних монополій і через це кардинально змінили підхід.

Були розділені виробництво спирту та алкоголю з нормальним посереднім економічним прибутком і надприбуток, заради якого і існували монополії. Цей надприбуток назвали акцизом. Тобто цивілізовані держави відмовилися від нудного для них виробництва і почали забирати лише надприбутки.

Україна чи не єдина держава світу, яка у питанні контролю за підакцизними товарами залишилася у середньовіччі. Дискусії тут ведуться у ключі контролю за виробництвом, а не збутом. Це, насправді, влаштовує багатьох.

"Укрспирт" витрачає величезні кошти на сумнівні технологічні проекти, а податкова переводить суспільну увагу від своєї бездіяльності на "Укрспирт" та з іншими учасниками ринку "лівого" алкоголю із задоволенням користуються можливістю заробляти шалені прибутки на ухиленні від сплати акцизу.

Повна ідилія для учасників схеми, але катастрофічні і постійні втрати для України.

За експертними оцінками, в Україні більше половини ринку алкоголю є нелегальним. Це не тільки шалені втрати для економіки і громадян. Це і величезний ризик для здоров'я. Купуючи алкогольний виріб у магазині, людина не знає, чи він легальний та безпечний, і перевірити це неможливо.

Візит в.о. директора "Укрспирту" Романа Іванюка (у центрі) на один із спиртозаводів. Фото ukrspirt.com 

Чи є вихід? Навіть у західному суспільстві при ретельній роботі податкових органів є "ліві" алкоголь та сигарети. Ідеальні підробки паперових акцизних марок з'являються там вже через три тижні після виведення державами нових марок.

Для цього цивілізований світ рухається в бік використання сучасних технологій. Певне випередження демонструють виробники тютюнових виробів, які переходять на електронні акцизні марки. Це фіксують директиви ЄС.

У чому секрет цих марок? Їх особливістю є те, що кожен покупець отримує можливість у режимі онлайн - через програму в смартфоні, смс чи дзвінок - перевірити легальність та автентичність виробу. Отже, держава отримує величезний штат контролерів і забирає покупців у контрафактників.

Люди зазвичай не купують свідомо контрафактні ліки, їжу та напої. Це не підроблений одяг відомих брендів. Те, що приймається всередину, може вбити.

В Україні ще з 2013 року є напрацювання і тести роботи з електронними марками за технологією Codentify, але цей проект гальмує влада. За бажання його можна швидко запустити, позитивний ефект становитиме десятки мільярдів гривень.

Приватизовувати чи ні

Інше ключове питання - вартість "Укрспирту". Чи справді це курка, яка несе золоті яйця? Публічні особи говорять про мільярди, але ніхто не наводить розрахунків.

За моїми підрахунками, максимальна поточна вартість "Укрспирту" у випадку, якби він був високоефективним підприємством без боргів, становить близько 100 млн дол. Цей аналіз проведено як за оцінкою прибутку, який він може генерувати для незалежного інвестора, так і за порівняльною вартістю нового підприємства.

Так, вартість нового підприємства у Канаді потужністю 20 млн дал в рік з персоналом 38 осіб становить 95 млн дол. Оце і є весь наш "Укрспирт", який у 2014 році продав продукції менше 15 млн дал.

Реальна вартість застарілих 41 заводу "Укрспирту" - велике питання. Противники приватизації зацікавлені у тому, щоб суспільство і далі оплачувало оборудки злодіїв - крадіжку акцизів та завищення вартості спирту, у яку закладені зловживання та неефективність самих заводів.

Чи врятує біоетанол

Іншою спекуляцією тих, хто наживається на "Укрспирті", є його "зоряні" перспективи, пов'язані з виробництвом біоетанолу та розвитком експорту спирту.

Спирт - простий у виробництві стандартизований небрендований товар. Його виробник зазвичай працює з мінімальною рентабельністю. У світі вся конкуренція йде за рахунок ціни. Тобто перемагає високоефективний сучасний виробник. Чи є таким "Укрспирт" - питання риторичне.

Фото ukrspirt.com 

Стосовно біоетанолу ситуація інша. Це внутрішній ринок. Держава планує змусити його споживати, киваючи на Європу. Крім Бразилії, де кардинально інші природні умови, у світі біоетанол розвивають лише багаті країни, які таким чином експериментують із зменшенням негативного впливу на навколишнє середовище.

Вони витрачають на це шалені кошти. За моїми підрахунками, біоетанол та інше альтернативне пальне - це мільярди гривень витрат з держбюджету. Поки уряд бігає з простягнутою рукою по світу за кредитами, витрачаються шалені кошти на проекти, які не дають ніякої користі суспільству, а лише збагачують окремих осіб.

Не перестає дивувати: в уряд прийшли нові люди з сучасною освітою. Де прозорі розрахунки щодо пільг? Що отримає суспільство? Яка окупність цих інвестиційних проектів? Як Україна може вкладати шалені кошти у проекти на зразок біоетанолу, якщо для цього відриваються кошти від критичних для економіки речей?

Однак вихід є. Для реформ не потрібні роки - їх можна робити зараз і дуже швидко. Але чи є бажання у влади? Проводиться конкурс на обрання керівника "Укрспирту", і вже скоро ми побачимо, яку стратегію обрало Міністерство аграрної політики та уряд, і чи закладені там реальні реформи.

Детальніше з аргументами та розрахунками автора щодо "Укрспирту" можна ознайомитися тут.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: