Податок з енергозбереження

Податок з енергозбереження

Маленькі ОСББ і ЖБК, які економлять до 60% тепла, стали кісткою в горлі для великих олігархів, які можуть втратити свої шалені прибутки.
Четвер, 2 квітня 2015, 09:34
Тетяна Бойко, експерт Реанімаційного пакету реформ з питань енергетичного сектора, координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА

З 1 квітня 7 млн мешканців будинків, які обслуговують ОСББ і ЖБК, отримають чимало додаткових проблем.

Цим структурам доведеться звітувати за перший квартал роботи Державній фіскальній службі.

1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, за якими ОСББ та ЖБК втратили статус неприбуткових організацій і були переведені на загальну систему оподаткування.

Через таку зміну з усіх коштів,  які ОСББ та ЖБК акумулюють на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності, їм доведеться сплачувати податок на прибуток у розмірі 18% та ПДВ, якщо сума перевищить 300 тис грн.

Реклама:

Народні депутати, визнавши, що сталася прикра помилка, 18 березня прийняли законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій".

Він повертає ОСББ та ЖБК до переліку неприбуткових організацій. За це рішення проголосували 246 депутатів. Жоден з присутніх не голосував проти.

Проект підписав голова Верховної Ради, але досі нема підпису президента. Більше того, існують небезпідставні побоювання, що він застосує право вето.

Зокрема, заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків в ефірі програми "Слобода слова" відмовився відповідати на запитання експерта РПР Ярослава Юрчишина щодо підписання президентом цього проекту.

Вигадана прибутковість ОСББ і ЖБК - це шлях до їхнього знищення. Отже, про реформу у ЖКГ, яка ґрунтується на демонополізації управління житлом, та енергетиці, ключовим питанням якої є енергозбереження, можна забути.

Ці реформи визначені пріоритетними в коаліційній угоді, урядовій стратегії та програмі президента, а міжнародні донори не готові вкладати у корупційну Україну. До речі, меморандум України та МВФ передбачає не лише підвищення тарифів на комунальні послуги, а й впровадження заходів з економії енергетичних ресурсів.

Хто підставив президента перед міжнародною спільнотою та спрямував на нього невдоволення українців, які отримають величезні рахунки за тепло і не зможуть нічого зробити для того скорочення споживання енергії?

Основним офіційним ворогом ОСББ і ЖБК стало Міністерство фінансів. Цей орган постійно займав деструктивну позицію щодо названого законопроекту, пропускаючи робочі наради та надаючи негативні висновки.

Позбавивши ОСББ та ЖБК статусу неприбуткових організацій, Мінфін очікує отримати додаткові податкові надходження. Проте високопосадовці глибоко помиляються: якщо зміни до Податкового кодексу залишаться чинними, податкові надходження від ОСББ та ЖБК не лише не зростуть, а й знизяться.

Фото ipc-dzhankoy.org

Для цього є низка причин.

1. Частка ОСББ, які мають доходи від оренди допоміжних приміщень, незначна. Більшість об'єднань таких доходів ніколи не мали і не матимуть, адже зазвичай у будинках відсутні допоміжні приміщення, придатні для оренди. Отже, "вівці" просто не мають тієї "вовни", яку збирається стригти уряд.

2. Внески в об'єднання - цільові. Їх збирають стільки, скільки планують витратити. Такий "баланс" можна робити, відмовившись від ремонтів, бо вони потребують накопичення коштів, є сезонними і не збігаються із звітним податковим періодом.

3. Частина ОСББ та ЖБК не впорається з новим обліком. Вони побояться погроз податківців і припинять роботу. Їх найбільше турбують примушування до сплати "авансових внесків" і нова система податкового обліку.

4. Щоб спростити собі життя і уникнути сплати податку на прибуток, значна частина ОСББ та ЖБК переведе свої кошти "в тінь". В результаті надходження єдиного соціального внеску та податку з доходів фізичних осіб впадуть.

Оскільки кошти, які власники квартир збирають і акумулюють на проведення ремонтних робіт та заходів з енергозбереження, підлягатимуть оподаткуванню, то про масову термомодернізацію жилого фонду доведеться забути.

Схоже, замовником вето президента є люди, зацікавлені у збереженні сьогоднішньої ситуації. Поки населення не може контролювати обсяг і якість житлово-комунальних послуг, у цій дірі зникають мільярди гривень.

Через відсутність приладів обліку на потреби населення списуються неіснуючі мільярди кубометрів газу. Результат - економіка "споживає" утричі більше ресурсів на душу населення, ніж країни ЄС, а реального обсягу споживання не знає ніхто.

Маленькі ОСББ і ЖБК, які економлять до 60% тепла і демонструють такий приклад всій Україні, стали кісткою в горлі для великих олігархів, які можуть втратити свої шалені прибутки на захмарних обсягах ресурсів. Особливо цинічно битва олігархів за місце під сонцем в енергетичній сфері виглядає на фоні війни.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: