Гряде глобальна диверсифікація

Гряде глобальна диверсифікація

Я не втомлююся повторювати: незважаючи на економічну й політичну кризу, загострення воєнного конфлікту, сьогодні час купувати активи.
Понеділок, 29 вересня 2014, 10:57
Мирослав Табахарнюк, голова наглядової ради компанії "МТ-інвест", заслужений економіст України

Події останнього року вплинули не лише на український політикум і суспільство загалом.

Великих потрясінь зазнав український бізнес.

Сьогодні у багатьох моїх друзів-бізнесменів одне на думці: як "перезимувати".

Я не втомлююся їм повторювати: незважаючи на економічну й політичну кризу, загострення воєнного конфлікту на сході України, сьогодні час купувати активи.

Реклама:

Так, саме купувати і посилено займатися диверсифікацією бізнесу.

Проаналізуймо розвиток українського ринку M&A у третьому кварталі 2014 року.

Більшість з невеликої кількості оголошених за цей період угод так чи інакше пов'язані з подіями останнього року. Найбільшою угодою кварталу став продаж російською компанією "Лукойл" мережі із 240 автозаправних станцій та шести нафтобаз, що знаходилися на балансі дочірньої компанії "Лукойл-Україна".

Покупцем 100% акцій української "дочки" "Лукойла" стала австрійська AMIC Energy Management GmbH. Вартість трансакції, яку повинен затвердити Антимонопольний комітет, становить 300 млн дол. Раніше "Лукойл" продала Одеський НПЗ, що був законсервований для бізнесмена Сергія Курченка.

Ще один російський бізнес залишив Україну. Консорціум західноєвропейських інвесторів домовилися з російською компанією "Росгосстрах" щодо придбання 100% акцій української страхової компанії "Провідна".

Окупація Криму змушує українські компанії звільнятися від активів на півострові. Так, Петро Порошенко планує продати Севастопольський морський завод, а агрохолдинг KSG Agro анонсував наміри позбутися своїх активів в АРК.

Схоже, російському бізнесу буде нелегко вести справи в Україні у зв'язку із закликами громадських активістів відмовлятися від російських товарів.

Відтак зможемо побачити вихід інших російських компаній з України або частковий продаж активів. Українські компанії будуть намагатися вирішити питання ведення бізнесу в Криму, можливо, через продаж активів.

Відбулися і суто українські трансакції.

У медичному секторі сталося придбання 80% мережі клінік "Добробут" (Київ) групою інвесторів у складі інвестиційної компанії "Конкорд капітал" та акціонера  української національної мережі оптик "Люксоптика" Олега Калашнікова. За оцінками аналітиків, вартість клініки може становити 16-18 млн дол.

Сфера медичних послуг в Україні входить до переліку найбільш цікавих і перспективних секторів для інвестування, позаяк планується її реформування - перехід від державної до страхової медицини. Це повинно зменшити кількість державних поліклінік та лікарень і збільшити кількість приватних практик.

Цікавим для інвестування буде не лише Київ, а й Одеса та Львів.

Фото sorokopud.ru

У молочній сфері близька до завершення угода двох великих гравців - "Молочного альянсу" та "Терра фуд". Остання придбає 86,1% акцій Тростянецького молочного заводу, який буде одинадцятим виробничим активом групи.

Цей актив забезпечуватиме інші активи покупця сировиною, але новий власник не виключає можливості відновлення виробництва в майбутньому.

Нестабільність у країні спонукає українських бізнесменів шукати можливості за межами рідної держави. Так, українська компанія "КВВ груп" купує виробництво неплатоспроможного металургійного комбінату АТ "Лієпаяс металургс" (Латвія).

"КВВ груп" запропонувала за підприємство 107 млн євро з умовою відновлення виробництва у 2014 році. Основні напрямки діяльності "КВВ груп" - переробка металобрухту, будівництво та металургія.

Варто відзначити ще одну подію, яка не спричинила значної кількості трансакцій, але має такий потенціал: Нацбанк планує ввести кураторів у 37 банків.

Це ті установи, яким була надана фінансова допомога у вигляді рефінансування. Поки що ми не бачимо активного процесу поглинань у цій сфері, але він цілком імовірний, якщо продавці будуть готові до серйозного дисконту.

Найбільш активними гравцями у цьому секторі останнім часом були російський "Альфа банк" та український "Дельта банк". Саме вони можуть претендувати на проблемні банки, якщо вважатимуть ціни та активи достатньо цікавими.

Якщо ж покупців знайти не вдасться, то Нацбанк, скоріше за все, буде ліквідовувати банки, як це зараз робить з банком "Старокиївський".

Тож для тих, хто планує розвивати бізнес через придбання активів, сьогодні найбільш сприятливий час для купівлі з огляду на ціну і велику кількість вимушених продажів. Події сьогодення довели, що бізнес варто диверсифікувати як за напрямками діяльності, так і за географією його розміщення.

Нотку позитиву вносить ратифікація угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Безумовно, наївно думати, що сама ця подія матиме миттєвий вплив на ситуацію в країні. Однак це важливий крок України в напрямку європейської інтеграції, який буде змушувати українську владу впроваджувати необхідні зміни.

Головний офіс банку "Старокиївський". Фото yandex.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: