"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найбільший у світі агрохолдинг

Найбільший у світі агрохолдинг

Державна власність - це красивий слоган, під яким чиновники захищають своє монопольне право керувати найбільш ласими сферами бізнесу. Керують, як правило, у своїх особистих фінансових інтересах.
Понеділок, 30 червня 2014, 14:27
Михайло Апостол, народний депутат, фракція "Батьківщина"

Такого успіху не досягав ще жоден агрохолдинг.

Понад 10 млн. га землі.

Більше сотні економічно активних підприємств, сотні малих.

Понад 80 тис співробітників.

Реклама:

Найбільший зернотрейдер та власник зерноскладів країни.

Власник монопольного виробництва спирту для десятків мільйонів людей.

Мільярдні кредити від урядів закордонних країн.

Усе це неповний перелік бізнес-імперії у складі Мінагропроду України.

У цій статті зроблена спроба проаналізувати ефективність діяльності цього найбільшого у світі агрохолдингу. Це важливо, адже мова йде про найбільше народне багатство, яке залишилося у державній власності.

Земля

Мінагропрод почав розпоряджатися державною землею лише з 2013 року. Раніше 10 млн га державної землі були у власності місцевих громад, які здавали їх фермерам в оренду. Це логічно, адже всі доходи від оренди такої землі надходили і досі залишаються у місцевих бюджетах.

Місцеві ради зацікавлені у якомога вищій ціні при здаванні землі в оренду. У Держземагентства, до якого перейшли ці повноваження, такої зацікавленості нема.

Не секрет, що за попередньої влади хабар за здавання державної землі в оренду становив близько 200 дол за га. На жаль, така корупційна практика у багатьох регіонах триває. Аграрії скаржаться, що у багатьох областях чиновники і далі пропонують державну землю за хабар 200-350 дол за га.

"Укрспирт"

Концерн "Укрспирт" - монопольний виробник і продавець спирту в Україні, підпорядкований Мінагропроду. До складу компанії входить понад 50 спиртових заводів. Випущений заводами продукт купують виробники алкоголю, косметики, парфумерії, лікарських засобів.

За фінансовими результатами 2011-2012 років при виручці 2,8 млрд грн концерн має чисті прибутки, що не перевищують 1-2% від цієї суми.

Діяльність концерну супроводжується постійними корупційними скандалами. Основні тіньові схеми заробітку - продаж "наліво" спирту автозаправникам та виробникам нелегальної горілки. При купівлі за готівку покупець може зекономити на акцизі - 56 грн за літр, а також на ціні продажу, яку уряд штучно завищує.

Фото УП

При додаванні спирту в бензин октанове число зростає - з А-95 роблять А-98, поліпшується процес згоряння, підвищується потужність і ККД двигуна.

Більше половини вартості пляшки горілки - це акциз та цінова надбавка на мінімальну ціну спирту. За даними Міністерства охорони здоров'я, близько половини чистого вживання спирту українцями - неофіційні напої.

Державні підприємства

Значну економічну активність - дохід більше 500 тис грн - у 2012 році показали 113 підприємств у підпорядкуванні Мінагропроду, за винятком АРК Крим. При загальному обсязі власного капіталу 3 млрд грн чистий прибуток підприємств становив лише 0,1 млрд грн.

Тобто дохідність розміщених в аграрні підприємства ресурсів становить 3%, при цьому вартість запозичень на внутрішньому ринку перевищує 15%. З економічної точки зору, в середньому діяльність державних підприємств АПК для державного бюджету є збитковою - збиток становить близько 400 млн грн на рік.

Погано закінчуються і спроби залучення міжнародних позик. Недавно країну облетів скандал з нецільовим використанням Державною продовольчою зерновою корпорацією 1,5 млрд дол китайського кредиту з державними гарантіями.

На жаль, цей випадок - лише продовження тенденції. Історично АПК завжди був найбільш поганим позичальником з державними гарантіями.

За даними Державної казначейської служби за 2013 рік, загальний борг понад 20 підприємств АПК перед держбюджетом за надані кредити з державними гарантіями сягає 11 млрд грн. Це половина від усієї суми боргу.

Борг підприємств АПК перед держбюджетом за кредити, залучені з державними гарантіями, кінець 2013 року

Корупційний фактор у державних підприємствах просто зашкалює. Так, за результатами державного фінансового аудиту виконання Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року встановлено наступні зловживання.

Протягом 2010-2012 років 233 млн грн або 25% загального обсягу фінансування цієї програми ДП "Спецагролізинг" спрямувало на забезпечення технікою одного суб'єкта господарювання - ТОВ "ДПЗКУ - МТС", який не є аграрним виробником.

Його засновниками є сумнозвісне ТОВ "Хліб інвестбуд" та кіпрська фірма "Генетехма файненс лімітед". В ході дослідження встановлено факти використання коштів держпідтримки на закупівлю нової сільськогосподарської техніки на 152 млн грн, яка так і не передана аграріям у фінансовий лізинг.

Ревізія фінансово-господарської діяльності ДПЗКУ встановила, що до актів виконаних робіт, підписаних ДПЗКУ та "Хліб інвестбуд", безпідставно включено витрати на відрядження працівників на 1 млн грн.

Національна академія аграрних наук

Згідно із звітом НААН, середня плата за 1 кв м площі приміщень, переданих в оренду - всього 78 тис кв м - становила лише 24 грн в місяць. При цьому середня ціна оренди квадратного метра офісу в Україні становить близько 150 грн. Якщо не враховувати показники столиці, то середня вартість становить 90 грн.

Постійними скандалами оповите здавання в оренду понад 400 тис га земель, що знаходяться у розпорядженні академії.

Так, в кінці 2013 року комітету Верховної ради з аграрної політики та земельних відносин довелося втручатися у тендер щодо чергового передавання в оренду земель НААН. З боку академії були виписані аж 22 конкурсні умови, які, очевидно, писалися таким чином, щоби перемогти могла одна компанія.

Фото УП

Як все виправити

Світовий досвід показує, що держава не є ефективним власником. Україна не виняток. Державна власність - це красивий слоган, під яким чиновники захищають своє монопольне право керувати найбільш ласими сферами бізнесу. Керують, як правило, у своїх особистих фінансових інтересах.

Не чиновник повинен займатися бізнесом за народні гроші. Головна роль чиновника - бути державним службовцем. Саме тому я вношу законопроект, який вилучає з переліку об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації, значну кількість підприємств, підпорядкованих Мінагропроду.

Також потрібно повернути право розпоряджатися землями біля села сільським радам. Пора покласти край найбільш корумпованому у світі агрохолдингу.

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: