"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Передоплата на тендерах: без корупції?

Передоплата на тендерах: без корупції?

Винятків могло бути менше. Проте міністри Володимир Гройсман та Євген Нищук пролобіювали в уряді свої сектори: ліфти і кінофільми.
Вівторок, 6 травня 2014, 09:01
Гліб Канєвський, експерт Центру політичних студій та аналітики

У квітні 2014 року уряд прийняв постанову, яка змінила механізм передоплати за товари, послуги та роботи, придбані за державні кошти.

Ініціатором змін став Мінфін через наростаючу бюджетну заборгованість перед приватними партнерами замовників тендерів.

Коротше кажучи, за попередньої влади держава купувала товари та послуги і не сплачувала рахунки.

Відповідно до звітів Мінекономрозвитку щодо функціонування системи державних закупівель за 2012-2013 роки, заборгованість України зростала.

Реклама:

Так, на грудень 2011 року профінансовано менше половини обсягу укладених договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти - 41,8%.

У 2012 році результат поліпшився до 47,28%. Однак у 2013 році оплата зобов’язань держави становила 43% від загального обсягу укладених договорів.

У грошовому еквіваленті цифри більш вражаючі. За даними Держстату за січень-грудень 2013 року укладено договорів на 185 млрд грн. Сплатили державні замовники лише 79,7 млрд грн. Яскравим наслідком нестачі грошей у бюджеті стала лікарня "Охматдит", яка перетворилася на довгобуд.

Щоб відновити довіру до держави, Мінфін вирішив зупинити зростання боргу перед бізнесом через скорочення випадків попередньої оплати за бюджетні кошти.

До 23 квітня 2014 року таку передоплату регулювала постанова, прийнята у жовтні 2006 року тодішнім прем'єром Януковичем. До 23 квітня 2014 року вона зазнала п'ятдесят змін. Остання версія містила 56 випадків передоплати. Нова постанова налічує 36 таких випадків.

Натисніть для збільшення

Зокрема, уряд урізав передоплату, пов'язану із закупівлею товарів і послуг для "Євро-2012". Замовники мали право купувати товари і послуги поза конкурсними закупівлями, що і робили навіть після завершення футбольних змагань.

Також замовників позбавили права робити передоплату під час реконструкції храму, розташованого на території військової частини у Президентському полку, та при закупівлі обладнання станцій спеціального урядового зв'язку.

Інші аналогічні випадки - запровадження електронної соціальної картки, створення уніфікованої телекомунікаційної системи на шахтах, придбання та ремонт літаків, створення та трансляція україномовної версії міжнародного каналу Euronews.

Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк. Фото kmu.gov.ua

Без права на проведення передоплати залишилися навчально-тренувальні збори і спортивні змагання, національний проект "Нове життя" з охорони материнства і дитинства, закупівля обладнання для "Охматдиту", запровадження виробничих технологій з випуску нових зразків оборонної продукції.

До слова, передостаннє та останнє скорочення досить спірні.

Як встановив автор, проект "Охматдит" повинен був завершитися до кінця 2014 року. Вартість проекту становить 2,4 млрд грн. Проте за даними замовника проекту, ДП "Укрмедпроектбуд", до лютого 2014 року виділено 405 млн грн. Без передоплати підрядники можуть втратити останню мотивацію.

Щодо ОПК: перебуваючи у стані неоголошеної війни з могутнім агресором, уряд зобов'язаний використовувати всі стимули для швидкого переоснащення збройних сил. У тому числі - і передоплату під час здійснення державних закупівель.

Товари, роботи, послуги

Строк попередньої оплати

Послуги пошти і зв'язку

не більше місяця

Санаторно-курортні послуги для окремих категорій осіб

Послуги з енергопостачання

Проведення офіційних державних та міжнародних заходів

Авіаперевезення та залізничні перевезення

Послуги спеціалізованих санітарних авто медичної допомоги

Засоби реабілітації, послуги з їх післягарантійного ремонту

Путівки до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

Перевезення національного контингенту за її межами

Інші товари вартістю не більше 100 тис грн

Інші роботи, якщо розмір оплати не перевищує 30% їх вартості

Курортні послуги для інвалідів з недугами нервової системи

не більше двох місяців

Будівництво і ремонт житла

не більше трьох місяців

Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи

Створення літературних, художніх та інших творів

Товари, роботи й послуги з тривалим циклом виробництва

Програмне забезпечення та роботи з його створення

Товари, роботи і послуги у нерезидентів України, якщо вони не виробляються (не надаються) в Україні

Вакцини для профілактичних щеплень людей і тварин

Медичне обладнання та санітарні автотранспортні засоби

Організація і проведення навчально-тренувальних зборів і спортивних змагань за кордоном

Марки акцизного податку для алкогольних напоїв і сигарет

Лікарські засоби та вироби медичного призначення

Реалізація програм медичних програм Глобального фонду

Пожежно-рятувальна техніка

не більше шести місяців

Обладнання для створення центру із застосування ПЕТ-технології для раннього виявлення онкологічних захворювань

Науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи з розроблення та виготовлення ракетно-космічної техніки

Виготовлення і розміщенням на ТБ роликів, що пропагують військову службу за контрактом

Обладнання для шахт, атомних, гідроакумулюючих, вітрових електростанцій і магістральних електричних мереж

Виробництво національних фільмів

Заміна ламп розжарювання на LED-світильники

Цільові екологічні інвестиції

Періодичні видання

на строк не більше ніж рік

Будівництво мостів

Заміна ліфтів у житлових будинках і закладах соціальної сфери

Джерело: "Інтерактивна бухгалтерія"

Постанова принесла гарні новини медичній та енергетичній сферам. Державні замовники у рамках програм Глобального фонду зможуть купити все необхідне за передоплатою, якщо товари чи послуги будуть реалізовані протягом трьох місяців.

Розширився перелік товарів, які можна купувати для інвалідів. До квітня 2014 року замовники мали право здійснювати передплату лише за протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття та технічні засоби реабілітації, якщо такі товари планували реалізувати протягом місяця. Тепер постанова містить ширше поняття.

Передплату можна здійснювати за технічні та інші засоби реабілітації, а також за послуги з їх післягарантійного ремонту. Санаторно-курортні послуги для інвалідів із захворюванням нервової системи теж будуть здійснювати за передоплатою.

Обнадіює курс уряду Яценюка на "зелену" економіку.

Тепер замовники можуть здійснювати передоплату за матеріали та устаткування, необхідні для заміни ламп розжарювання на світильники з LED-технологіями, якщо такі закупівлі будуть завершені протягом півроку. Те саме стосується замовлення капітального ремонту, пов'язаного з реалізацією проектів "зелених" інвестицій.

Передплату також можна здійснити під час заміни старих ліфтів у житлових будинках і закладах соціальної сфери, якщо заміна відбудеться протягом року.

Євген Нищук. Фото kmu.gov.ua

Не оминули новації і бойові дії, спровоковані Росією на території України.

Раніше замовники мали право передоплати на перевезення лише миротворчого контингенту залізничним, морським та автомобільним транспортом за межами України. Тепер подорожувати іншими країнами може весь національний контингент, якщо така подорож здійсниться протягом місяця.

Загалом винятків могло бути ще менше. Проте, стверджують джерела ЕП, віце-прем'єр і глава Мінрегіонбуду Володимир Гройсман наполіг, щоб залишилася передоплата під час будівництва, ремонту і переоснащення основних засобів і житла.

Міністр культури Євген Нищук пролобіював передоплату під час тендерів, пов'язаних з виробництвом національних фільмів.

Чи зможе нова постанова призупинити бюджетну заборгованість, покаже час. Чи є корупційна складова у новій постанові? Звичайно, є: там, де чиновник отримує простір для маневру з бюджетними коштами, завжди знайдеться спокуса "відкату".

Уряд повинен налагодити ефективну роботу контролюючих органів, аби паралельно з новими правилами передоплати обмежити такі маневри до мінімуму.

Дослідження проведене у рамках проекту "Об'єднуємося заради реформ - UNITER", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку - USAID - та здійснюється Pact в Україні.

* * *

Фото на головній: Арсеній Яценюк. Фото kmu.gov.ua

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: