"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Реструктуризація гарантій

Реструктуризація гарантій

Абсолютно зрозуміло, що "Нафтогаз України" не може виконувати зобов'язання навіть за своїми не найбільшими кредитними угодами.
Вівторок, 29 квітня 2014, 12:31
Данило Нестеров, ЕП

"Нафтогаз" поки що не справляється не лише із зовнішніми боргами.

У 2008-2009 роках державна монополія позичила в Ощадбанку 20,1 млрд грн.

За даними проектів фінпланів НАК, ці кошти призначалися для проведення розрахунків за газ, включаючи паливо, яке буде закачуватися до підземних сховищ, та за послуги з його транспортування і зберігання.

Забезпеченням за першими двома позиками на 18 млрд грн був газ у сховищах та майнові права на надходження коштів від реалізації палива. Третій транш видавався під гарантії уряду України.

Реклама:

Також було вказано, що перші два кредити повинні бути погашені через два роки, у грудні 2010 року, третій - влітку 2010 року.

16 квітня 2014 року Кабмін погодив постанову "Про деякі питання діяльності НАК "Нафтогаз України". Документ свідчить, що компанія все ще має великі борги перед Ощадбанком.

На 18 березня 2014 року сума заборгованості становить 15,1 млрд грн, у тому числі 2 млрд грн - з державними гарантіями. Всі отримані кошти були використані на розрахунки за імпортний газ.

У постанові йдеться лише про кредитний договір, який забезпечується гарантіями уряду. До нього вже укладений додатковий договір, яким пролонгується повернення залучених коштів до 31 березня 2015 року.

Втім, і щодо цієї порівняно невеликої суми є проблеми.

Арсеній Яценюк. Фото kmu.gov.ua

У додатковій угоді не йдеться про подовження строків повернення коштів. Однак очевидно, що предметом реструктуризації є суми, які треба виплатити в рахунок обслуговування та повернення боргу.

У березні слід було сплатити 50 млн грн, в червні та вересні - по 400 млн грн, у грудні - 750 млн грн і в березні 2015 року - 421 млн грн. Про долю інших 15 млрд грн, що "висять" на "Нафтогазі", у цій постанові не йдеться.

Кабмін має ще багато дірок, які дісталися йому у спадок від попереднього уряду. Чого лише вартує некомпенсована різниця у ціні на газ для підприємств теплокомуненерго, яку не відшкодовували вже два роки, або наповнення сховищ газом для транзиту на зиму.

Втім, абсолютно зрозуміло, що НАК не може виконувати зобов'язання навіть за своїми не найбільшими кредитними угодами.

Натисніть для збільшення

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: