Куратори податкових "ям Сім’ї Януковича" підготували для українського бізнесу День дурня

Куратори податкових "ям Сім’ї Януковича" підготували для українського бізнесу День дурня

Бізнесу було наказано до 1 квітня 2014 р. додатково сплатити готівкою 9% від обороту за останніх три місяці кураторам податкових "ям Сім’ї Януковича". Той, хто відмовиться заплатити, буде вважатися таким, що відмовився від цієї "амністії".
Вівторок, 1 квітня 2014, 14:00
Андрій Антонюк, голова Федерації роботодавців Києва

Більше тижня тому назад на адресу Федерації роботодавців м. Києва було надіслано декілька звернень щодо одного дуже цікавого "листа щастя", який отримали деякі столичні підприємці від кураторів податкових "мийок Сім’ї Януковича".

Цей лист виглядає як справжній ультиматум, висунутий українському бізнесу невідомо ким, адже ці листи надходили з анонімних адрес та без будь-яких реквізитів.

Суть даного ультимативного листа наступна:

- Бізнесу було наказано до 1 квітня 2014 р. додатково сплатити готівкою 9% від обороту за останніх три місяці кураторам податкових "ям Сім’ї Януковича" та отримати так звану "податкову амністію";

Реклама:

- Той, хто відмовиться заплатити кураторам податкових "ям Сім’ї Януковича", буде вважатися таким, що відмовився від цієї "амністії";

- Тим, хто відмовиться заплатити до 1 квітня 2014 р. (тобто відмовиться від платної "амністії"), ці анонімні "куратори" погрожували "обнулити" в податковій базі фінансові зобов’язання контрагентів за січень-березень 2014 р., при цьому "куратори" пообіцяли, що "податкова амністія" на цих контрагентів також не буде поширюватися на усі попередні періоди.

Саме сьогодні - 1 квітня 2014 року, - за традицією в Україні неофіційно відзначається День сміху. І саме в цей день спливає строк ультиматуму кураторів податкових "ям Сім’ї Януковича". Цікаво, що в Росії 1 квітня - День дурня.

Я сьогодні не можу відповісти на запитання: 1 квітня український бізнес буде відзначати День сміху чи в черговий раз буде "пошитий в дурні" кураторами податкових "ям Сім’ї Януковича"?

Обличчя нової влади 

Я неодноразово в ЗМІ звертав увагу нової влади, в тому числі керівництва Державної податкової служби України, на загрозливу ситуацію з "листами щастя", з оплатними "податковими амністіями" та ультиматумами, які висуваються по відношенню до українського бізнесу. Але на жаль, бізнес сьогодні залишився сам на сам з кураторами податкових "ям Сім’ї Януковича".

З огляду на цю загрозливу ситуацію, бізнес бажає отримати відповідь на важливі питання:

- "Листи щастя" - це невдалий жарт "паперєдніків", які напевно добре себе почувають навіть після Майдану, чи "листи щастя" - це сьогоднішня сумна правда і нові/старі податкові правила гри?

- Якщо потрібно наповнити держбюджет, чому не запропонувати бізнесу (який, можливо, щось заборгував державі) заплатити ці ж 9 % напряму в скарбницю України, а не надсилати дивні "листи щастя" невідомо від кого і вимагати сплатити кошти на рахунки старих податкових "сімейних мийок"?

- За якими правилами і як буде жити бізнес сьогодні: в законній площині, сплачуючи податки чи, як і раніше, "по понятіям", але з іншими кураторами?

Мені особисто дуже не хочеться в черговий раз слухати стару пісню про те, що бізнес має повідомляти владу про факти контрабанди, корупції, "податкових ям", конвертаційних центрів тощо… Нам говорять: "ви повідомляйте, а ми розберемось", і так вже понад 20 років.

Від нової влади ми очікуємо чіткої позиції, ефективних дій та конкретних відповідей на наші запитання:

- Чи будуть після Майдану в Україні прозоро працювати митна та податкова служби?

- Чи будуть в Україні існувати контрабанда, конвертаційні центри та податкові "мийки"?

- Чи буде здійснена в Україні податкова реформа в інтересах бізнесу?

Сьогоднішній день - 1 квітня 2014 року - буде для українського бізнесу Днем сміху чи Днем дурня?

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: