Чому обурюється МОЗ

Чому обурюється МОЗ

Питання було поставлене так: "Чому представники "Укрвакцини" та МОЗ не надіслали претензії до постачальника, щоб отримати компенсацію до держбюджету протягом строку придатності вакцини?". Міністерство відповіло частково.
Вівторок, 2 липня 2013, 11:25
Гліб Канєвський, Центр політичних студій та аналітики

Міністерство охорони здоров'я офіційно обурилося з приводу кількох поставлених питань, викладених у моїй статті "Хто відповість за скандальну вакцину".

У цьому матеріалі йшлося про бездіяльність посадових осіб міністерства.

Останні, не дивлячись на заборони Держлікслужби, закуповували вакцину для профілактики гепатиту В у компанії "Фармстандарт-біолік", частина якої, за даними преси, належала сину міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової.

Перше риторичне питання звучало так: чому відповідальні особи "Фармстандарту" постачали товар замість карантину, а представники ДП "Укрвакцина" приймали його після 14 вересня 2012 року?

Реклама:

Виникло воно після того, як було встановлено, що 14 вересня 2012 року Держлікслужба заборонила чергову серію вакцини для профілактики гепатиту В "Фармстандарт-біолік", а уповноважене міністерством ДП "Укрвакцина" приймало даний товар і постачало його в лікарні.

Прес-служба МОЗ наголошує наступне.

"Перша тимчасова заборона на реалізацію та застосування вакцини для профілактики гепатиту В вийшла 14 вересня 2012 року, яка заборонила обіг і використання вакцини серії №311003/01, що на той час вже була поставлена до лікувальних закладів регіонів країни.

Відповідно до норм чинного законодавства, після заборони вакцина була поміщена в карантин і не використовувалася.

Надалі ДП "Укрвакцина" МОЗ України дійсно приймало вакцину 2, 11 і 22 жовтня минулого року. Однак уся вакцина за цими поставками не була тієї серії, яка опинилася під забороною від 14 вересня 2012 року".

Що у підсумку?

Міністерство охорони здоров'я помістило одну серію вакцини для профілактики гепатиту В від "Фармстандарт-біолік" у карантин, але продовжило перераховувати гроші за нові партії такої ж вакцини інших серій за іншим договором.

Забігаючи наперед: 12 грудня 2012 року після чергової заборони Держлікслужби МОЗ мусило помістити всі серії вакцин для профілактики гепатиту В на карантин, які були куплені за гроші громадян на тендерах у "Фармстандарт-біолік".

Автор статті погоджується з тим, що ДП "Укрвакцина" не мало формальних підстав відмовляти постачальнику у прийомі товару. Проте автор, чиї податки також ідуть на оздоровлення, не погоджується з МОЗ, яке купувало вакцину у виробника, на товар якого систематично накладалися заборони у зв'язку з повідомленнями про летальні випадки, і навіть не намагалося розірвати договори.

За даними "Вісника державних закупівель", вакцина для профілактики гепатиту В у 2012 році після заборон на різні серії купувалася за двома договорами, укладеними між МОЗ та "Фармстандарт-біолік" 4 травня та 29 серпня 2012 року.

Нижче - всі випадки заборон Держлікслужби, накладені на різні серії вакцини для профілактики гепатиту В виробництва компанії "Фармстандарт-біолік".

Натисніть для збільшення
Джерело: сайт Держлікслужби

Сім з восьми заборон Держлікслужба відкликала на підставі листів від МОЗ. Шість з восьми заборон були накладені через повідомлення про летальні випадки і одна заборона - через повідомлення про загрозу життю.

5 лютого 2013 року на засіданні робочої групи з питань ліцензування виробництва ліків Держлікслужби було вирішено призупинити виробництво "Фармстандартом" лікарських засобів у формі суспензій для ін'єкцій та інших речовин і зобов'язати виробника усунути порушення ліцензійних умов протягом року.

Друге питання у статті було поставлене так: "Чому представники "Укрвакцини" та МОЗ не надіслали претензії до постачальника, щоб отримати компенсацію до держбюджету протягом строку придатності вакцини?".

Прес-служба МОЗ відповіла частково.

"Вакцина для профілактики гепатиту В у момент її прийняття відповідала умовам щодо якості та кількості, які були передбачені договором.

У зв'язку з цим були відсутні підстави для застосування до "Фармстандарт-біолік" пункту 7.3 договору, де передбачено, що "за порушення умов зобов'язання щодо якості та/або комплектності товару, що передбачено розділом ІІ цього договору, з постачальника стягується штраф у розмірі 20% вартості неякісного товару".

Користуючись нагодою, доповню відповідь МОЗ наступними пунктом з розділу ІІ того ж договору, де передбачений механізм захисту інтересу держави, а отже - і грошей громадян.

"2.7. Якщо протягом строку придатності (відповідно до документації конкурсних торгів - не менше 15 місяців. - Авт.) товар виявиться дефектним або таким, що не відповідає умовам цього договору, постачальник ("Фармстандарт". - Авт.) зобов'язаний замінити дефектний товар. Всі витрати, пов'язані із заміною товару неналежної якості, несе постачальник".

Фото liebenfels.com

Оскільки карантин на вакцину був скасований лише у червні 2013 року, на чому наголошує МОЗ, все ж хотілось би знати, чому з грудня 2012 року по червень 2013 року міністерство не надіслало претензій до постачальника.

Фактично воно провалило кампанію з вакцинації населення щодо профілактики від гепатиту В. Вакцини весь цей час були на карантині, значить, їх строк придатності з кожним днем скорочувався.

Наостанок варто відзначити експресію, з якою прес-служба МОЗ турбується за здоров'я співгромадян.

"Ще раз звертаємо увагу керівників ЗМІ та членів їхніх команд, що, готуючи чи тиражуючи матеріали з питань охорони здоров'я, ви берете на себе відповідальність за тисячі життів, адже довіра українців до преси досі висока".

Після таких слів хочеться побажати посадовцям МОЗ більше відкритості та прозорості у питаннях державних закупівель. Саме від їх політичної волі і совісті залежить, як скоро громадяни дізнаються, хто відповість за скандальну вакцину.

Фото на головній: Раїса Богатирьова з синами-близнюками Ігорем та Олександром. Фото comments.ua

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!