"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансова поліція і абсурд

Фінансова поліція і абсурд

Це абсурд, коли найбільше інвестицій в Україну робить крихітний острів Кіпр, який сам потерпає від великих проблем. Причина відома. Це насправді українські гроші, награбовані в Україні й незаконно вивезені за кордон.
Середа, 27 березня 2013, 12:36
Геннадій Москаль, народний депутат, перший заступник голови комітету Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

Це абсурд, коли найбільше інвестицій в Україну робить крихітний середземноморський острів Кіпр, який сам потерпає від великих проблем.

Передумова для такого стану справ добре відома. Псевдокіпрські капіталовкладення - це насправді українські гроші, награбовані в Україні й незаконно вивезені за кордон.

Однак чому гроші з вітчизняної економіки витікають шаленими темпами попри те, що є дюжина держорганів, які повинні боротися з економічними злочинами?

Ми маємо і Департамент з боротьби з економічними злочинами МВС, і Управління з боротьби з організованою злочинністю МВС, де є підрозділи з економічною злочинністю, злочинністю у банківській системі.

Реклама:

Є у нас і підрозділ контррозвідувального забезпечення економіки в Службі безпеки, і головне управління "К" в СБУ, яке теж має стосунок до боротьби із злочинами в економічній сфері, і податкова міліція, і Держфінмоніторинг, і Держфінспекція.

За що ці відомства отримують гроші з державної казни? І це в час, коли уряд кричить про брак коштів на пенсіонерів, "афганців" та "чорнобильців".

Систему боротьби з економічними злочинами слід реформувати. Однак не шляхом створення нової структури - фінансової поліції - та підпорядкування її президенту. Люди, які просувають цю ідею, або втратили глузд, або не читали Конституцію.

Президент як головнокомандувач може керувати лише військовими формуваннями, якими є, до слова, Служба безпеки, Міністерство оборони, розвідка та внутрішні війська.

Якщо автори ідеї хочуть, щоб фінансова поліція підпорядковувалася президенту, то потрібно або вносити зміни до Конституції, або робити фінансову поліцію військовим формуванням. Однак останній варіант - щоб військовослужбовці боролися з економічними злочинцями - це повний маразм.

Економічна злочинність - "білокомірцева", вона не є мілітаризована. Хто займається подібними речами, не ходить з гранатами, він краде гроші і перекачує їх за кордон.

Чи має подібна ініціатива шанс бути підтриманою парламентом? Однозначно ні. Опозиція не проголосує в жодному разі, оскільки створюється репресивний орган, який буде кинутий на боротьбу не з економічними злочинами, а з опонентами влади. Не знайдеться належної підтримки ініціативи щодо фінансової поліції і в Партії регіонів.

Фото ЕРА

По-перше, від ПР постійно голосує лише 175-180 депутатів. По-друге, самим "регіоналам" не потрібний монстр у вигляді фінполіції. Якщо, скажімо, завтра вони не проголосують за якесь рішення, післязавтра фінансова поліція їх просто порве. Тому під час голосування багато регіоналів або захворіє, а вийде покурити. Голосів не буде.

Я також говорив з комуністами. В них теж нема бажання підтримувати фінансову поліцію.

Наразі владі варто думати зовсім про інше.

У листопаді 2010 року в Брюсселі на саміті Україна-ЄС Януковичу був вручений план щодо лібералізації візового режиму. На останній сторінці документа, де йшлося про боротьбу з корупцією, прописано створення єдиного незалежного антикорупційного органа. Ось цим питання владі слід займатися і виконувати взяті на себе зобов'язання.

Однак про це не говорять.

Зараз же найгірше те, що у внутрішні кланові "розбірки" в президентському оточенні за створення й контроль фінансової поліції втягнуті всі підрозділи, які повинні займатися боротьбою з економічною злочинністю. Однак тут ніхто не переможе. Поговорять - і на тому все скінчиться. Принаймні, у цьому парламенті.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!