Бюджет-2013: золоті гори для сходу, заходу - мізер

Бюджет-2013: золоті гори для сходу, заходу - мізер

Розподіл витрат далекий від справедливості. На кожного донеччанина виділяється по 91 грн, тоді як буковинець може розраховувати лише на 5,5 грн, хмельниччанин - на 3,8 грн. Тернополяни, черкащани і полтавці не отримають нічого.
Понеділок, 24 грудня 2012, 16:09
Павло Петренко, народний депутат, фракція "Батьківщина"

До настання 2013 року залишилися лічені дні. Тобто вже за тиждень Україна житиме за новим кошторисом, який поспіхом та фактично не читавши прийняла провладна більшість Верховної ради минулого скликання.

За цей час громадськість встигла ознайомитися лише з основними цифрами бюджету. Насправді в цьому документі є багато "цікавих моментів", один із яких - витрати на соціально-економічний розвиток окремих територій: будівництво та ремонт соціальної інфраструктури, реалізацію інфраструктурних проектів.

Цю статтю витрат було скорочено більше ніж удвічі - з 2,79 млрд грн у 2012 році до 1,33 млрд грн у 2013 році. А найцікавішим тут є яскраво виражена вибірковість за територіальним принципом.

Урізання таких витрат було здійснено переважно за рахунок центральних та західних областей країни. Так, якщо у 2012 році Полтавській області було виділено близько 210 млн грн, то у 2013 році - жодної копійки.

Реклама:

Натомість, східні регіони отримали левову частку усіх коштів. Приміром, більше 400 млн грн - третину всіх коштів - отримає Донеччина, 218 млн грн - Луганщина.

Для порівняння: Івано-Франківщині виділено лише 8 млн грн, Буковині - 5 млн грн.

Тернопільській, Черкаській, Полтавській та деяким іншими областям у бюджеті на 2013 рік взагалі не передбачено коштів на соціально-економічний розвиток.

З цього приводу вельми цікавим видається висловлювання кількарічної давнини тодішнього глави обласної державної адміністрації Донеччини, а зараз народного депутата від Партії регіонів Анатолія Близнюка.

Тоді він наголошував на необхідності справедливого формування бюджетів для всіх регіонів, стверджуючи, що бюджет на душу населення повинен бути однаковим по всій країні. Проте, як виявилося на ділі, ці слова були лише черговим передвиборним популізмом.

Фото УП

Підтвердити те, що розподіл витрат на соціально-економічний розвиток територій у 2013 році є далеким від справедливості, можуть прості арифметичні дії.

Так, за даними Держстату в Донецькій області на 1 листопада 2012 року проживало 4 380 162 особи. З урахуванням виділених 400 млн грн виходить по 91 грн на особу. В Івано-Франківській області з населенням 1,38 млн осіб цей показник становить 5,8 грн, в Чернівецькій - 5,5 грн, у Хмельницькій - 3,8 грн.

Зв'язок між передбаченим розміром коштів та політичними вподобаннями регіонів очевидний. Схід отримав все, решта областей - у кращому випадку копійки. Проте навряд чи жителі східних регіонів відчують позитивні зміни. Скоріше за все, ці кошти будуть розтягнуті по кишенях можновладців за стандартними схемами.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: