Лавринович долучився до схеми Яценка? (додано відео)

Лавринович долучився до схеми Яценка? (додано відео)

Дії Рябченка та висловлювання Лавриновича дають підстави вважати, що нині Яценко вербує "сподвижників" для своєї нової афери.
П'ятниця, 14 вересня 2012, 17:47
Андрій Вишинський, журналіст

12 вересня у Києві відбувся Всеукраїнський позачерговий з'їзд оцінювачів. Він наочно показав, що спроби монополізації ринку оцінки ще далеко не скінчилися.

Навпаки, структури, які пов'язують з батьком Тендерної палати, нардепом Антоном Яценком, розпочали нову спробу залишити за собою один з найдохідніших сегментів ринку.

Як відомо, наближені до депутата компанії намагаються монополізувати сегмент оцінки з метою оподаткування. Зокрема, така оцінка необхідна під час проведення операцій з нерухомістю.

Враховуючи рівень підтримки, який надається цим структурам з боку ФДМ та інших органів влади, часто лунають думки, що Яценка підтримує старший син президента Януковича Олександр.

Реклама:

Проте перебіг подій під час зазначеного вище з'їзду породив ще одну підозру. На бік Яценка несподівано став міністр юстиції Олександр Лавринович.

Дивно, але міністр тим самим пішов проти прем'єр-міністра. Що його до цього спонукало: чи то власний інтерес до оціночної афери Яценка, чи то навіть прем'єрські амбіції, залишається лише здогадуватись.

Оцінювачі розповідають про погрози з боку Яценка. Джерело korrespondent.net

Фірми, що "не мають стосунку" до Яценка

Навесні структури, які належать до Яценка, отримали підтримку голови Фонду держмайна Олександра Рябченка. ФДМ збирався переділити ринок оцінки на користь кількох структур, що були створені зовсім недавно.

23 квітня 2012 року наказами №554, 555 та 556 фонд створив новий монопольний напрямок - оцінку для цілей оподаткування та нарахування, а також сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства.

Здійснювати таку діяльність замість 9 тисяч оцінювачів на монопольній основі мали 12 новостворених фірм.

Звісно, Яценко спростовує версію, що це його компанії. В розмові з журналістами ЕП він заявив, що не має бізнесу у сфері оцінки. Так само він заявив, що не мав стосунку до Тендерної палати. Ми не повірили таким твердженням, але мусимо визнати: справді, нема жодних юридичних доказів того, що це компанії депутата.

Є лише збіги. Наприклад, одна з відомих на ринку оцінки особистостей публічно заявила, що Яценко телефонував їй з погрозами на адресу її родини.

Також останнім часом Яценко та його компаньйон депутат Сергій Осика розсилали десятки депутатських запитів в різні кутки України. Дивним чином ці запити так чи інакше були спрямовані на переслідування діячів ринку оцінки, які наважилися протистояти схемі перерозподілу ринку.

Антон Яценко. Фото pro-vincia.com.ua

Сам Яценко пояснив такі дії так, нібито у такий спосіб він поборює корупцію.

З оглядкою на це, а також на багато інших ознак, учасники ринку кажуть, що схема з монополізації ринку оцінки має стосунок саме до Яценка.

Більш того, структури депутата навіть створили "кишенькові" асоціації - аби вважатися такими ж оцінювачами, як і ті, кого переслідують Яценко та Осика у своїх запитах.

Це, зокрема, СРО ВГО "Асоціація оцінювачів України", СРО ВГО "Асоціація спеціалістів банківської оцінки України", СРО ВГО "Союз оцінювачів України", ВГО "Спілка захисту прав суб'єктів підприємництва". Як бачимо, назви дуже ефектні, хоча за ними - порожнеча.

Власне, для цього вони і брали участь у Всеукраїнському позачерговому з'їзді оцінювачів 12 вересня - аби склалося враження, що в Україні існують дві групи оцінювачів, які протистоять одна іншій.

Цього четверга названі структури прийшли під будівлю уряду. Що цікаво, демонстранти стверджували наступне: в них намагаються забрати робочі місця, а сам ринок оцінки монополізувати.

На знак протесту учасники мітингу принесли велику червону дулю, якою хотіли сказати прем'єру Миколі Азарову ефектне "Ні!" планам влади встановити нові правила для ринку державної оцінки.

Що ж це за плани?

Несподівана роль Лавриновича

У червні ініціативи Фонду держмайна скасував особисто прем'єр. Він доручив міністру юстиції Олександру Лавриновичу створити робочу групу та розібратися в ситуації.

Втім, у фаворі міністра опинилися структури Яценка - організації-фантоми без реального членства оцінювачів, створені у травні для захоплення ринку оціночних послуг.

За свідченнями учасників позачергового з'їзду оцінювачів, ці організації подали Лавриновичу ті ж пропозиції з "реформування", які так уперто проштовхували у травні, і які зупинив Азаров.

В той же час комісія проігнорувала пропозиції від організацій, які реально представляють інтереси 9 тисяч оцінювачів України вже більше десяти років.

Розкрити всі карти мав позачерговий з'їзд оцінювачів України 12 вересня у Києві. У залі "Будинку кіно" в цей день зібралося більше тисячі оцінювачів з усієї країни. Не обійшлося і без поважних гостей - народних депутатів, керівників державних установ та відомств.

Серед них - Георгій Смітюх, народний депутат та радник Миколи Азарова. У своєму виступі радник підтримав усі вимоги оцінювачів і погодився, що на ринку оцінки варто навести лад та відсікти махінаторів Яценка.

Очевидно, робити такі гучні заяви без відома прем'єра він не міг. Мабуть, він висловлював позицію очільника уряду.

Такої ж позиції учасники зібрання очікували і від міністра юстиції. Однак Лавринович усіх здивував. Він вперто гнув свою лінію: вторив про запровадження нових правил оцінки. І це все наперекір позиції спільноти оцінювачів та уряду.

Олександр Лавринович. Фото ЕП

Що це? Блеф, непоінформованість чи таємна гра? Навряд чи рівень поінформованості міністра настільки малий, щоб бездумно робити такі заяви. Відтак, можна припустити, що існує певний інтерес міністра.

Звісно, явних фактів, які б свідчили про причетність міністра до схеми Яценка немає. Принаймні поки що.

Тут варто згадати сумнозвісні часи бурхливої діяльності Тендерної палати. Серед сподвижників Яценка тоді опинилися персонажі, які представляли і досі представляють антагоністичні політичні табори: від "захисниці" бізнесу Ксенії Ляпіної до нинішнього міністра охорони здоров'я Богатирьової.

Дії Рябченка та висловлювання Лавриновича дають підстави вважати, що нині Яценко вербує "соратників" для своєї нової афери.

Втім, останнім часом в коридорах влади ходять наполегливі чутки про немалі амбіції Лавриновича. Міністр юстиції та 12-й номер у списку Партії регіонів до Верховної ради після виборів нібито мітить у крісло прем'єра. В такому випадку випади в бік прем'єра виглядають більш логічними.

А поки тривають ці перипетії, афера вже почала частково діяти. На засіданні парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, яке відбулося 6 вересня, народний депутат Катерина Ващук повідомила про "беспредєл", який нині коїться на селі.

Виявилося, що для того, щоб бабуся змогла переписати на себе хату після смерті дідуся, їй необхідно сплатити кілька тисяч (!) гривень незрозумілим оцінювачам. Члени комітету, слухаючи Ващук, розводили руки, посміхалися і примовляли: "То все Яценкові справи". Але так нічого і не вирішили.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: