Григоришин на розігріві у Ахметова

Григоришин на розігріві у Ахметова

Першого разу Григоришин допоміг Ахметову забрати "Київенерго". Другого разу Григоришин створював донецькому бізнесменові масовку на конкурсі з продажу 40% “Донецькобленерго”.
Середа, 18 квітня 2012, 09:32
Юрій Віннічук, спеціальний кореспондент "Економічної правди"

В Україні продовжується “приватизація за домовленістю”. Учасники ті ж самі, об'єкти не менш рентабельні (енергетика), ціни - помірні.

"Економічна правда" вже писала, що розпочалася вона традиційно з перемоги Ріната Ахметова, та за номінальної участі Костянтина Григоришина. І ось продовження.

17 квітня мільярдер за 660,1 млн грн купив на приватизаційному конкурсі 50% ПАТ "Дніпрообленерго". Найбільша в Україні енергопостачальна компанія, що постачає електрику у Дніпропетровську область, опинилася в руках донецького олігарха.

Купувати 50% енергетичного гіганта Ахметову традиційно допомагали Костянтин Григоришин та приватизаційна комісія. Росіянин виконав роль підставного конкурента, а члени комісії, незважаючи на великодні свята, зібрали кворум.

Реклама:

КОЛОМОЙСЬКИЙ СХОВАВСЯ

Звісно, здивувало, що серед претендентів на 50% обленерго не було “приватівця” Ігоря Коломойського, якому на пару з Григоришиним через кіпрську Larva Investments Limited вже належало 15,9% “Дніпрообленерго”. Але цього разу група вирішила не спокушати долю, і не ставати поперек шляху Ахметову.

Раніше Коломойський заявляв про свою участь в конкурсі з продажу акцій “Дніпрообленерго”, після чого на його структури було здійснено тиск. Так, недавно структури "Привату" не були допущені до приватизації обленерго.

В майбутньому Коломойський може вийти з капіталу компанії, влаштувавши перед тим ще декілька корпоративних конфліктів, щоб дорожче продати свої акції.

 Фото Ганни Андрієвської

Напередодні багато говорилось, що "Приват" має прийняти участь у конкурсі. По-перше, Дніпропетровська область вважається хіба що не її власною територією. По-друге, Ахметову і без того належить величезна кількість енергетичних об’єктів. Тому вважалося, що він дозволить Коломийському приватизувати “Дніпрообленерго” – щоб не казали, що Ахметов монополіст.

Але чи то жадібність, чи то щось інше – і ось донецький олігарх вже купував собі одну з найбільших енергетичних перлин країни.

Схоже, що компанії Ахметова та Григоришина вчергове домовились, як розіграти цей спектакль, запропонувавши у своїх заявках майже однакові суми за акції “Дніпрообленерго”.

Зокрема, "Луганське енергетичне об'єднання" Григоришина запропонувало 600 млн 50 тис грн, DTEK Ахметова - 600 млн 100 тис грн. Далі сторони зробили 10 кроків, і DTEK перемогло з пропозицією 660 млн 100 тис. грн, оскільки ЛЕО відмовилося запропонувати 666 млн 100 тис. грн. Мабуть, зіграли свою роль забобони.

Державі залишився блокпакет (25%), який вже нічого не вирішує. По-перше, він дозволяє впливати на рішення мажоритарних акціонерів лише на папері. По-друге, і його вже досить скоро можуть "розмити" нові власники.

...І ПРОГРАВ

Можна розцінити також, що вчора Коломойський остаточно втратив контроль над “Дніпрообленерго”.

В 2008 році лідер групи “Приват”, незважаючи на те, що 75% акцій компанії належало державі, отримав оперативний контроль над “Дніпрообленерго” за допомогою своєї охоронної фірми, та завдяки рішенню суду про звільнення людини Ахметова - Едуарда Соколовського (який потім очолив “Киїівенерго”) з посади гендиректора обленерго та призначення на цю посаду своєї людини - Андрія Мартинюка.

Після зміни влади, Ахметов помінявся з Коломойським місцями, і оперативний контроль над підприємством отримав донецький олігарх.

Перед самим продажем менеджмент Ахметова укріпив “Дніпрообленерго” донецькою охороною. Відповідний тендер виграло “Управління позавідомчої охорони Донецької області”.

РОЛЬ ГРИГОРИШИНА

Причина відсутності конкурентів у Ахметова або участь лише Григоришина на приватизаційних конкурсах проста. По-перше, умови конкурсів прописані під донецького олігарха. По-друге, в усіх компаніях Ахметов вже був акціонером, що відлякувало інших олігархів та іноземні компанії.

Що ж стосується Григоришина, то він супроводжує Ахметова як технічний конкурент вже третій конкурс поспіль.

Першого разу це сталося, коли Григоришин допоміг йому забрати “Київенерго”.

Другого разу Григоришин створював Ахметову масовку на конкурсі з продажу 40% “Донецькобленерго”.

Григоришин за таку допомогу отримав можливість купити вже йому цікаві активи, за участі формальних конкурентів або без них.

Наприклад, в лютому бізнесмен за допомогою “лужниківської групи” переміг у конкурсі з продажу 50% “Вінницяобленерго”. Третій претендент на ці акції - Григорій та Ігор Суркіси в інтересах Коломийського - був відсторонений Генпрокуратурою.

ЩО НАСТУПНЕ?

На черзі приватизація 45% акцій енергопостачальної компанії “Крименерго”. Конкурс відбудеться 4 травня. Наразі Ахметову в цій компанії належить 13% акцій, а Григоришину - 10%.

Оскільки енергогенерація - профільний бізнес Ахметова, то результат майбутнього конкурсу очевидний.

Далі за списком будуть приватизовані контрольні пакети акцій “Донбасенерго” та “Центренерго”. Експерти очікують проведення цих конкурсів за участю іноземців і без Ахметова, інакше це порушуватиме вітчизняне антимонопольне законодавство.

 Фото Ганни Андрієвської

Проте, не враховувати інтерес Ахметова в виробництві електроенергії було б наївно, особливо на фоні майбутнього підняття цін на електроенергію для населення. Після парламентських виборів Україна збирається відмовитися від перехресного субсидування в оплаті за струм, і перейти на рівнодохідні ціни для всіх споживачів (населення і промисловість будуть платитимуть за струм за однаковими тарифами).

Наразі промисловість дотує населення. Вона купує електроенергію за ціною вищою, щоб тариф для населення був нижчим.

У Ахметова українців вже потроху готують до подорожчання електроенергії. "Населення оплачує до 30% собівартості електроенергії. Фактично, сьогодні наша промисловість фінансує населення. Відповідно, ніякі реформи сьогодні неможливі без вирівнювання цієї ситуації", - заявив нещодавно менеджер Ахметова, гендиректор ДТЕК Максим Тимченко.

ЩО ТАКЕ “ДНІПРООБЛЕНЕРГО”

Для порівняння, Ахметов сплатив більше третини вартості лондонського пентхаусу, купленого мільярдером в 2007 році (за нинішнім курсом – майже 1,8 млрд грн). Що ж саме купив бізнесмен за 660 млн грн?

“Дніпрообленерго” є найбільшою розподільчою компанією в Україні. Вона забезпечує передачу і збут електроенергії більше ніж 40 тисячам підприємств, та ще 1,5 млн побутових споживачів. Найбільші клієнти - підприємства гірничо-металургійного комплексу області, машинобудівної та хімічної промисловості.

Компанія обслуговує регіон площею майже 32 тис кв км. Загальна довжина ліній електропередач становить 55,4 тис км. Цього дроту вистачить, щоб огорнути кордони України 8,5 разів!

В 2011 році "Дніпрообленерго" передала електроенергії на 13,54 млрд грн. В минулому році показник EBITDA (прибуток до сплати податків, відсотків та амортизації) “Дніпрообленерго” зріс на 59% в порівнянні з 2010 роком, до 354 млн грн. При цьому чистий прибуток не змінився, і становив (за стандартами вітчизняної бухгалтерської звітності) 43 млн грн.

Інвестаналітики вважають, що компанія не зацікавлена демонструвати значний прибуток. Це може призвести до зниження тарифів на постачання і передачу електроенергії з боку Національної комісії держрегулювання енергетики.

Фото Ганни Андрієвської

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: