Інфляція падає, продовольство дорожчає

Інфляція падає, продовольство дорожчає

Дякуючи падінню цін на гречку та пшеничну крупу можна впевнено казати, що ціни на продовольство в Україні знижуються. Між тим, було б коректно нагадати, що роздрібні ціни на гречку в 2010 році зросли майже в три рази. На цьому тлі дивно, що "відкат" склав лише одну п'яту ціни.
Середа, 16 листопада 2011, 12:56
Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру

Сама назва "Індекс інфляції" припускає, що це збірний показник, який залежить від багатьох факторів, а не лише від цін на продукти харчування. Але останні події, пов'язані з істотним уповільненням темпів інфляції, просто таки зобов'язують сказати про ціни на продовольство. Падають вони або зростають?

А пташка все вище

З початку поточного року м'ясо домашніх птахів подорожчало на 22,7%. На 18,1% зросли ціни на яловичину. Тішить єдина річ - що ціни на свинину за той же період виросли лише на 10,8%, а жовтні порівняно з вереснем навіть впали на 3,8%. Без курятини та яловичини українець проживе, а ось без сала пропаде.

Зростання цін на м'ясо - це відображення зростання вартості палива і взагалі сировини для виробництва м'яса. Але свою частку в це зростання додав також експорт продовольства, в тому числі м’яса та ковбас. Країні потрібна валюта, а в світі саме зараз спостерігається підвищений попит на продукти харчування. Потрібно ловити момент.

Реклама:

Але не турбуйтеся, ціни на варену ковбасу за січень-жовтень 2011 зросли лише на 12%, а на напівсуху ковбасу ще менше - всього на 10%. А ковбаса, як відомо, робиться з м'яса. Хоча часто здається, що якраз м'ясо - це єдине, що там відсутнє.

Що пити будете?

Спирт для виготовлення горілки (мовою статистики, спирт етиловий неденатурований з вмістом алкоголю не менше 80 об.%) з початку поточного року подорожчав на 30%. І хоча за підсумками жовтня 2011 року він подешевшав на 0,6% у порівнянні з вереснем, це мало заспокоює. Таке зростання не минає без наслідків для економіки країни. Щоправда, горілка з початку року подорожчала лише на 17%, а коньяк і того менше – лише на 8,3%.

Можливо, не всі читачі є фанатами коньяку та горілки. Для них є пиво, яке з початку року подорожчала майже на 12%. Тобто, менше, ніж горілка.

Шанувальникам безалкогольних напоїв пощастило менше, ніж поціновувачів пива. З початку року ціни на beverages зросли на 15%. Мінеральна вода і натуральні соки подорожчали на 13%. Може, спека вплинула, а може, любителів газованої води просто стало більше, ніж поціновувачів коньяку з лимоном.

Хліб все далі від народу

Хліб у цьому році вирішив позбутися репутації дешевої продукції. За десять місяців поточного року ціна житніх хлібин зросла на 21,3%, пшеничних - на 16,7%. І як їм було не дорожчати, якщо з початку року борошно подорожчало більше, ніж на 13%?

І лише в жовтні 2011 року, коли хлібозаводи отримали борошно із зерна нового врожаю, ціна на їхню продукцію знизилися в середньому на 1%, в порівнянні з вереснем.

Але чи це надовго? Знову таки, існує вічна проблема вибору: продати хліб на експорт або з'їсти самим? Обирати складно. З хлібом так завжди: чекаєш нового врожаю, він приходить, а ціни знову зростають.

Подорожчав не лише хліб, але й макарони - майже на 20%. Найменше - лише на 9% - зросло в ціні печиво.

Молоко для буржуїв, масло для пролетаріату

Молоко теж прагне стати предметом розкоші. З січня по жовтень 2011 року ціни на рідке молоко зросли на 6,6%, а на сухе майже на 12%. Можливо, різниця пояснюється тим, що сухе молоко можна довго зберігати, тому і ціну на нього можна підняти і тримати довго. З рідким молоком таку процедуру не виконати. Не продаш вчасно - скисне.

І все ж, рідке молоко невдовзі може подорожчати. Всупереч їх твердженням, багато які молочні комбінати виготовляють рідке молоко з сухого. А значить, їм потрібно буде компенсувати зростання цін на сировину.

Подорожчало молоко і, відповідно, подорожчали молочні продукти. Сметана неароматизовані без додання фруктів, горіхів і какао - на 7,6%, кефір без добавок - на 10%. Найбільш відчутно зросли в ціні тверді сири - на 18% за десять місяців 2011 року.

Зате менше, ніж інші молочні продукти, подорожчало масло - лише на 3,6%. Але це масло не просте, а вершкове з вмістом жиру до 85%. Те саме, яке ми все частіше підозрюємо в додаванні маргарину.

А де ж знижки, де ж падіння цін?

Звичайно, не всі продукти харчування дорожчали. По-перше, за січень-жовтень 2011 року на 18,9% знизилася ціна на гречку. Зауважте, це місцева гречка, не китайська. По-друге, подешевшала на 14,1% пшенична крупа.

Це головні локомотиви падіння цін в Україні. Саме завдяки падінню цін на гречку і пшеничну крупу, тепер можна впевнено казати, що ціни на продовольство в Україні не лише зростають, але й знижуються. Між тим, було б коректно нагадати, що роздрібні ціни на гречку в 2010 році зросли майже в три рази. На цьому тлі дивно, що "відкат" склав лише одну п'яту ціни.

Ціни на цукор з початку року впали на 9%, при цьому в жовтні в порівнянні з вереснем 2011 року - на 7%. Можна сказати, що солодке життя населенню Україна забезпечене. Хоча дійсно, може варто постійно підвищувати ціни на цукор (як у 2010 році), щоб населення зрозуміло, що солодке в великих кількості шкідливо не тільки для організму, але і для гаманця?

Ціни на соняшникову в цьому році теж знизилися на 3,9%. Але це стосується лише нерафінованої соняшникової олії. Рафінована, навпаки, подорожчала. Ще трохи такими темпами, і вона коштуватиме як оливкова. Чи має так бути, велике питання. Періодично пишуть про те, що виробники "женуть" рафіновану соняшникову олію з більш дешевого пальмового. Так вигідніше.

Дійсно, нерафінована олія звичайно менш благородна, ніж рафінована. Але можна впевнено казати, що вона справжня. Та й ціни кажуть самі за себе.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!